Chovanec chce do rozpočtu miliardu navrch, podle Babiše je to nereálné

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce rozpočet svého resortu v příštím roce navýšit o 1,1 miliardy korun. Víc než polovinu částky hodlá policie využít na protiteroristická opatření, mimo jiné na nákup výzbroje, techniky či aut. Do protiteroristické výbavy chtějí investovat i hasiči. Vláda bude o rozpočtu jednat ve středu, podle ministra Andreje Babiše ale už pro podobné výdaje není prostor.

Z částky 1,1 miliardy, o kterou chce Milan Chovanec žádat ministerstvo financí, by mělo na policejní protiteroristický program zamířit šest set milionů. 

Policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že chce bezpečnostní sbor investovat 160 milionů do výzbroje. Nakoupit hodlá 690 samopalů, 400 útočných pušek, 49 odstřelovacích pušek, ale také granátomety, zaměřovače a zařízení pro termovizi. Osmnáct milionů má jít do obranných prostředků: balistických štítů nebo obleků pro pyrotechniky.

Zbývajících 422 milionů korun proti terorismu chce policejní prezident na nákup speciální techniky či aut. „Jsou to prostředky, které budou používat naši specialisté, znalci i na speciálních útvarech,“ řekl Tuhý.

Služba cizinecké policie má dostat nové detekční rámy a mobilní rentgeny, útvary rychlého nasazení pak zase žebříky a pyrotechnická služba systémy dálkového odpalu výbušnin. Sbor plánuje pokračovat v obnově vozového parku a pořídit 200 vozů v policejním provedení, osmdesát v civilním a další se speciální úpravou.

Hasiči se chystají „pojistit před chemií“

Dalších sto padesát milionů by měl na dovybavení pro nebezpečné situace získat také hasičský záchranný sbor. Peníze hodlá investovat do biologické ochrany, vybavení sloužícího k likvidaci chemických, toxických či radiačních látek a prostředků na detekci při vyprošťování. Nakupovat chtějí také techniku pro odstranění sutin po výbuchu: jeřáb nebo kontejner s materiálem pro zabezpečení poškozených budov.

„Chtěli bychom reagovat na riziko terorismu a pořídit prostředky, které jsou nutné k prvotnímu zásahu. Kdyby na našem území došlo k teroristickému útoku, jednotky hasičského záchranného sboru budou první, které budou na místě zasahovat,“ zdůraznil generální ředitel českých hasičů Drahoslav Ryba.

Vnitro chce opravovat své budovy

Peníze z částky navíc chce získat i ministerstvo vnitra. Podle Milana Chovance (ČSSD) potřebuje 150 milionů korun na opravy svých budov. „Jsou, přičemž mnohdy to i občané vidí ve svých městech, v žalostném stavu,“ řekl Chovanec. Dalších 200 milionů korun vnitro chce na zateplování budov.

Poslední návrh ministerstva financí počítá s tím, že by vnitro mělo dostat necelých 63 miliard korun. Vláda bude o konečné podobě rozpočtu hlasovat ve středu. Chovanec předpokládá, že se bude o požadavku s ministrem Babišem (ANO) bavit ještě před středečním jednáním vlády. „Nemyslím si, že je potřeba o tom zdlouhavě na vládě debatovat. Byl bych raději, kdybychom se dohodli dopředu,“ řekl Chovanec.

Miliardu korun navíc požaduje také ministerstvo pro místní rozvoj. Hlavně na financování silnic a chodníků i na stavby komunitních budov pro důchodce. 

Babiš: Miliarda navíc není reálná, jsme nadoraz

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) avizuje, že o případném navýšení peněz pro vnitro rozhodne vláda, za sebe ho ale odmítl. „Není to reálné,“ prohlásil s tím, že stejně potřebná je i armáda – a že se po letních schůzkách se zástupci ministerstev domníval, že všechny jejich požadavky jsou vypořádány. Vnitro podle něj navíc má ještě nespotřebované nároky, v minulosti například dostalo 1,3 miliardy na řešení migrace.

Ministři podle něj nyní přicházejí s požadavky politického rázu. „Ze strany ČSSD se to (rozpočet) nyní politizuje a požadují se věci, které nejsou potřeba. ČSSD k tomu přistupuje systémem pana Špidly ‚Zdroje jsou‘ a vůbec je nezajímá, jaký je deficit a jaké jsou dluhy. Už žádné rezervy nemáme, jsme nadoraz,“ soudí Babiš (ANO).

Podpora Chovancovým požadavkům zní i z opozice. „Bezpečnost občanů je vážné téma. Rozpočtové rezervy v této oblasti jsou relevantní požadavek, ale je třeba myslet na to, aby se ve chvíli, kdy nebudou potřeba, mohly vrátit na něco, co bude opravdu užitečné,“ uvedl komunistický poslanec Jiří Dolejš.