Při mezinárodním cvičení Ample Strike provedli piloti na pět set letů s naváděním

Letošní letecké mezinárodní cvičení Ample Strike pořádané v Česku končí. Piloti tří desítek letounů a vrtulníků absolvovali 498 letů a v součinnosti s návodčími uskutečnili 1520 navedení na „pozice nepřítele“. Letová část cvičení trvala do pátku, odlety zahraniční techniky pak byly ukončeny v pondělí.

Do cvičení šestnácti aliančních a partnerských armád se od jeho zahájení 30. srpna zapojilo přes tisíc českých a skoro tři sta zahraničních vojáků. Poprvé v historii akce, jejímž cílem je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek, se přidali příslušníci aktivní zálohy, jichž bylo 330.

Letová část Ample Strike se uskutečnila od 5. září do pátku 16. září, kdy v poslední misi cvičení přistál ve vojenském prostoru Libavá americký vrtulník AH-64 Apache. „Přesně v 15:01 tak byla ukončena hlavní výcviková část,“ uvedl Maruščák. Do úterý, kdy celé cvičení končí, bude dokončen přesun lidí, techniky a materiálu z operačních prostorů.

Navedení na cíl nacvičovalo 27 týmů leteckých návodčích čítajících 147 lidí. Letouny vzlétaly z pěti míst v Česku, ale také z maďarského Kecskemétu, německého Neuburgu a ze základny Faiford ve Velké Británii. V českém vzdušném prostoru strávily osádky 34 cvičících letounů a vrtulníků dohromady 747 hodin. Zahraniční armády z těchto celkových počtů vyslaly 24 týmů návodčích a stejný počet letounů.

Přípravy na příští rok už začaly

Společný taktický výcvik se odehrával ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá. Různých scénářů plnili účastníci cvičení na všech místech každý den v součtu 36, kromě denních i noční. Štáb cvičení sídlil na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou.

  • Pro mezinárodní cvičení bylo připraveno několik operačních prostor – ve Vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá, u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a u 15. ženijního pluku v Bechyni.

Mezinárodní Ample Strike je třetím rokem plně v gesci české armády. Navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover organizovaných z úrovně NATO.

„Už teď připravujeme další ze série cvičení Ample Strike na příští rok,“ uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Za pochopení poděkoval lidem žijícím v oblastech zvýšené hlukové zátěže způsobené přeletem letadel a vrtulníků. 

Vydáno pod