Obrana chce poslat do Iráku chirurgický tým. Léčil by zraněné vojáky

Ministerstvo obrany chce do Iráku vyslat zdravotnickou jednotku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) návrh v blízké době předloží ke schválení vládě, odsouhlasit ho musí i parlament. Příští rok by armáda do Iráku chtěla poslat i vojenské instruktory, uvedlo Právo.

Česká republika by do Iráku mohla poslat polní chirurgický tým, který by léčil zraněné irácké a koaliční vojáky. „Tým by byl relativně malý, odhaduji to na asi 15 lidí. Nejedná se o nějakou nemocnici, ale o zdravotní jednotku,“ řekl Stropnický. Tým by mohl strávit v Iráku šest měsíců. Působení vojáků by se poté mohlo prodloužit.

Česká armáda už do Iráku v létě poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Ministerstvo obrany doufá, že tím pomůže ke stabilizaci situace a sníží se tak i motivace tamních obyvatel, aby utíkali do Evropy.

Návrh ministerstva počítá s vysláním až 30 vojáků do konce roku 2018. Kromě zdravotníků, kteří by měli působit ve vojenské nemocnici amerického vojenského námořnictva asi 70 kilometrů jižně od Mosulu, by v roce 2017 do země měli odjet i vojenští instruktoři.

Na starosti by měli výcvik iráckých kolegů ve výcvikových centrech irácké armády. Nebudou ale zasahovat do bojů, ani pomáhat iráckým vojákům během bojů. Za vyslání vojáků ministerstvo podle odhadů zaplatí asi 167 milionů korun.