NKÚ loni oznámil porušení rozpočtové kázně za tři miliardy korun

Kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu vyústily v loňském roce k podání 12 trestních oznámení, o rok dříve jich bylo 9. Téměř trojnásobně však vzrostl objem finančních prostředků, které kontroloři uvedli v oznámeních o porušení rozpočtové kázně. Z jedné miliardy (1,1) na bezmála tři (2,9). Teď se rozhoduje, kdo obsadí tři uvolněné posty v kolegiu NKÚ. Podrobně se věnoval činnosti NKÚ pořad Devadesátka ČT24, jeho hostem byl prezident úřadu Miloslav Kala.

Sněmovní kontrolní výbor se zabýval personálními změnami ve vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Jeho prezident Miloslav Kala na uvolněné pozice v kolegiu navrhuje bývalého zástupce Česka v Evropském účetním dvoře Jana Kinšta a ředitele kontrolní sekce NKÚ Stanislava Kouckého. „Věřím, že mají velmi slušnou šanci na zvolení Poslaneckou sněmovnou,“ řekl místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO).

Jan Kinšt a Stanislav Koucký
Zdroj: ČT24

Podle Kaly neúplné kolegium zatím nic vážného neznamená, protože se místa uvolnila nedávno. Teď ještě vybírá náhradu za třetího člověka, návrh podá do konce týdne. „Mám na výběr asi ze tří jmen. Zase bude nejvíc rozhodovat zkušenost,“ podotknul Kala.

Ze sedmnácti lidí v kolegiu se započítáním prezidenta a viceprezidentky mají minulost spojenou s politikou tři lidé. V pořadu 90' ČT24 se řešilo, jestli nemůže být rizikem, pokud jsou členem kolegia NKÚ bývalí politici nebo lidé, kteří mohli mít vazbu na současného premiéra.

Miloslav Kala hostem pořadu 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

„Rizikem je to vždy, lidský faktor existuje všude, proto jsou nastavena pravidla, která se musí dodržovat. Záruka je v pravidlech,“ prohlásil Kala. Nemyslí si, že by bylo řešením, kdyby podmínkou účasti v kolegiu byla několikaletá praxe v NKÚ.

„Souhlasím s tím, že je dobře, aby kolegium bylo pestré. Pracujeme kromě jiného pro Poslaneckou sněmovnu, vládu, kontrolní výbor a samozřejmě veřejnost. Co je důležité, abychom také znali, co poslanci potřebují,“ zmínil prezident NKÚ. Kdyby se vytvořil „sterilní úřad“, nemá záruku, že takový úřad nebude pracovat víc na objednávku, hlavně ale nebude znát poptávku. Připomenul nicméně, že sám žádného poslance doposud do kolegia nenavrhl.

Kontroly na ministerstvech

NKÚ je znám četnými „souboji“ zejména s ministerstvy. Například v srpnu letošního roku vydal zprávu o tom, jak ministerstvo obrany, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zemědělství nakupovaly materiál a služby.

Jeho kontroloři se zaměřili na výdaje za nákup kancelářských potřeb, jazykové vzdělávání, poradenské služby nebo ostrahu a úklid budov jednotlivých resortů. Nehospodárný postup za období 2013 a 2014 zjistili u všech tří ministerstev. 

Příklady, kdy kontrola vedla k nápravě

Vedení NKÚ však považuje každý kontrolní závěr i za příležitost k nápravě. Uvádí proto i „dobré příklady“, kdy jeho kontrolní činnost k tomu opravdu vedla. Kala tak ve výroční zprávě za rok 2015 připomněl, že jeho úřad roky kritizoval nejasnost a nejednoznačnost některých účetních předpisů, které vstoupily v platnost po roce 2010 v souvislosti s reformou účetnictví státu.

„Zkreslování údajů zachycených v účetnictví má vážné důsledky. Každý si umí představit, že bez kvalitních a přesných dat není možné řídit, plánovat ani měřit účinnost vládních politik. Od 1. ledna 2015 platí novela příslušných právních předpisů připravená ministerstvem financí, která námi kritizované nejednoznačnosti odstranila,“ uvedl prezident NKÚ.

Dále zmínil i nápravu mezer v zákoně o státním podniku. NKÚ rovněž kritizoval neopodstatněnou nákladnost jak silničních, tak železničních staveb. Státní fond dopravní infrastruktury si pak nechal vypracovat cenové normativy, na základě kterých by se měly dostat tyto značné investice pod kontrolu. „V roce 2015 pak ministerstvo dopravy nařídilo jejich závazné používání,“ uvedl Kala.