Česká armáda vybírá mobilní radary, mezi nabídkami je i slavný MMR z Izraele

Reportáž: Izraelský výrobce nabízí radary české armádě (zdroj: ČT24)

Za dva týdny by měl tým expertů předat výsledky prvního hodnocení nabídek v tendru na nákup armádních radarů za 3,6 miliardy korun. Přihlásili se do něj Francouzi, Švédi a Izraelci. Mezi nabídkami rozhodne z šedesáti procent cena a ze čtyřiceti procent technická kritéria.

Izraelská společnost ELTA nabízí České republice radar MMR, který je mozkem dnes už slavného obranného systému Iron Dome. Ten chránil Izrael před raketovým deštěm například v předloňské válce s teroristickým hnutím Hamas.

„České republice nabízíme multifunkční roli radaru pro hlídání vzdušného prostoru, ale do budoucna i jako součást zbraňových systémů,“ uvedl marketingový ředitel společnosti ELTA Igo Licht.

Pro nahrazení ještě sovětských systémů požaduje česká armáda mobilní radary, které odhalí letící letadlo nebo střelu na vzdálenost 250 km, ve výšce sto až tři tisíce metrů. Počítačové jádro radaru dokáže sledovat letadla, rakety i vypálené granáty a bleskově vyhodnotit, kam dopadnou. Díky tomu dostanou lidé v ohrožených oblastech včasné varování.

Francouzský a izraelský radar mají za sebou bojové nasazení

Společnost ELTA už podepsala dohodu s pardubickým výrobcem radarů RETIA. Ta by v případě izraelského vítězství produkovala přibližně třetinu součástek a měla na starosti i dvacetiletou údržbu v rámci celého tendru. Na rozdíl od švédského modelu mají za sebou francouzský a izraelský ostré bojové nasazení.

„Nenajdete žádný podobný systém, který prošel takovým testováním,“ ujistil Licht. Konečné rozhodnutí by v miliardovém tendru mělo padnout do konce roku. První radar by čeští vojáci měli dostat už příští rok.