Magnetem proti obezitě: Díky metodě ostravských lékařů zhubli lidé třicet kilo

Vědci z Ostravské univerzity dosáhli velkého úspěchu v léčbě obezity. Unikátní endoskopickou metodu provedli jako první na světě a pacienti už významně zhubli. Lékaři je teď budou 3 roky sledovat a zároveň chystají navazující studii.

Studie se účastnilo 10 pacientů, kteří po operaci zhubli 25–30 kilogramů, nejvíce jedna z pacientek zhubla dokonce 40 kilo a dostala se tak na svou běžnou váhu. Metoda funguje na základě magnetů, které přeruší tenké střevo a většina potravy obejde tenké střevo a živiny se tak nevstřebají. Tímto způsobem je možné pomoci i pacientům s cukrovkou. „U většiny pacientů s cukrovkou došlo k výraznému upravení parametrů,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Marek Bužga.

O metodu teď mají zájem i špičková centra ve Spojených státech amerických. „Zatím jsme jediní na světě, kdo tuto metodu provádí,“ potvrdil lékař Evžen Machytka s tím, že se připravuje druhá fáze studie. Souběžně probíhá i studie obezity u mladých lidí.

Obezitou trpí pětina Čechů

Kvůli nadváze se na lékaře v Česku obrací každý rok asi milion lidí. Podle studie z roku 2014 je vysoká tělesná hmotnost problémem i v České republice, kde bylo obézních 17,8 procenta mužů a 20,8 procenta žen.

Magnetem proti obezitě: Díky metodě ostravských lékařů zhubli lidé třicet kilo (zdroj: ČT24)

Za posledních 40 let počet obézních lidí ve světě prudce vzrostl. Ze zhruba 105 milionů v roce 1975 se do roku 2014 vyšplhal na 641 milionů. Podle studie vychází v celosvětové populaci jako obézní každý desátý muž a každá sedmá žena. Takzvaná morbidní obezita (BMI přes 40) se vyskytuje u jednoho procenta mužů a dvou procent žen. Za čtyřicet let do roku 2014 se průměrný BMI zvýšil u mužů z 21,7 na 24,2, u žen z 22,1 na 24,4.

Nejnižší BMI v rozvinutých zemích mají dospělí Japonci, nejvyšší Američané. Vědci předpovídají, že pokud bude pokračovat trend z posledních desetiletí, bude na světě do roku 2025 obézních 18 procent mužů a 21 procent žen.

  • Index tělesné hmotnosti (BMI – z anglického body mass index) se vypočítá z hmotnosti člověka v kilogramech vydělené druhou mocninou jeho výšky v metrech. Výsledek v rozpětí od 25 do 30 znamená nadváhu, vyšší než 30 obezitu a nad 40 závažnou obezitu, která člověka ohrožuje na životě.