Přesídlovat uprchlíky do ČR se nedaří, naše prověrky jsou velmi precizní, říká Chovanec

Chovanec: Přístup Německa k uprchlíkům byl v první fázi zhoubný (zdroj: ČT24)

Německo v první fázi migrační vlnu zjevně nezvládlo. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to po návštěvě německé kancléřky v Česku zdůraznil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Celou dobu říkáme to samé – tento způsob příchodu migrantů na území Evropy je zhoubný,“ prohlásil ministr. Přesídlování běženců do Česka se podle něj nedaří kvůli tomu, že Česko je „velmi precizní“ v bezpečnostních prověrkách žadatelů.

Merkelová během své návštěvy Česka pochválila Sobotkovu vládu za proevropskou politiku, přesvědčit Prahu o nutnosti kvót na přerozdělování běženců se jí ale nepodařilo. Německé listy hovoří o zklamání pro německou kancléřku.

Příliš otevřenou politiku vůči běžencům, kterou v posledních letech zastávalo Německo, Rakousko, ale i další státy, označil ministr vnitra za „zhoubnou“. „Česká republika byla na mapě Evropy označena červeně. Migranti věděli, že tady platí evropské právo a že pokud nezákonně překročí hranici, budou v detenci,“ zdůraznil Chovanec.

Sobotkova vláda vždy prosazovala dobrovolné přijímání uprchlíků. V rámci vládního programu přijalo Česko asi 50 utečenců. Počítalo se také s přesídlením dalších devadesáti běženců z Turecka v rámci dohody mezi EU a Ankarou, a to do konce roku 2016.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Mělo to být o tom, že Česká republika přijme během tří let celkem tři tisíce lidí. Relokace ani přesídlování se ale nedaří především proto, že jsme velmi precizní v bezpečnostních prověrkách,“ konstatoval Chovanec s tím, že do konce roku už Česko žádné další utečence nepřijme.

Ministr také připomněl nestabilní situaci v Turecku, kde došlo nedávno k nepodařenému pokusu o puč. „Obávám se, že nezasahují ve prospěch lidí v Sýrii, ale řeší si svůj problém s Kurdy. Obávám se, aby eskalace napětí, které dnes Turecko vyvolává směrem ke Kurdům, neznamenala destabilizaci Turecka, kde je 2,7 milionu migrantů,“ varoval Chovanec.

Pokud by se turecko-unijní dohoda zhroutila, hrozí další migrační vlna do Evropy, a to hlavně na jaře dalšího roku. Ankara žádá, aby Unie zrušila pro Turky vízovou povinnost. Pokud tak neučiní, hrozí, že bude pouštět Syřany opět dál do Evropy.

Zrušit víza pro Turky? Evropa by ztratila tvář, míní Chovanec

Podle Chovance ale bezvízový styk není přijatelný, jinak by Evropa ztratila tvář – podmínila ho totiž desítkami podmínek včetně úprav tureckých protiteroristických zákonů, což Ankara odmítla.

V současné době sílí kvůli obavám z terorismu a migrace volání po společné evropské armádě. Podle poslance ODS Pavla Blažka je to nereálná představa. Chovanec ale argumentoval tím, že Evropa se musí spoléhat sama na sebe a zajistit občanům bezpečí.

OVM o evropské armádě (zdroj: ČT24)