Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat trestné činy

Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat trestné činy (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí navrhuje, aby celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy, k čemuž je nyní oprávněna pouze policie. Dále by se měla Celní správě rozšířit pravomoc na prověřování trestních oznámení i u dalších daní, nyní je to u DPH a spotřebních daní. Spolu s tím by podle ministerstva celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Rozšíření pravomocí celníků by mohlo platit od roku 2019. Změnu ale musí ministerstvo financí projednat s ministerstvem spravedlnosti.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) záměr svého vládního kolegy Andreje Babiše odmítá (ANO). Návrh označil za nesystémový a problematický. Podle něj jde proti úspěšné práci daňové Kobry. Chovanec dále trvá na tom, že vyšetřování trestných činů musí zůstat u policie, zvláště když se na základě dlouhodobého plánu chystá vznik Finanční policie. 

Speciální tým Kobra funguje přes dva roky a zachránil státu přes šest miliard korun. Jde o společný tým policistů, celníků a finanční správy, který bojuje proti daňovým únikům. Celní správa podle Chovance neumí vyšetřovat, a je proto nesmyslné, aby suplovala odbornou práci policie.

Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat trestné činy. Chovanec je proti (zdroj: ČT24)

Návrh podle ministerstva financí počítá s tím, že působnost pověřených celních útvarů nebude výlučná, ale naopak společná s policií. Zda by vyšetřování prováděla Celní správa, nebo policie, bude záviset podle úřadu na tom, kdo se o trestné činnosti dozvěděl dříve, a na konkrétních okolnostech případu. Celní správa by měla o zahájení vyšetřování informovat příslušný útvar policie.

„Vyvstane-li spor o příslušnost těchto orgánů, rozhodne o něm státní zástupce,“ uvedlo ministerstvo. Celníci již dnes stejně jako policie při řešení trestných činů podléhají dozoru státního zástupce.

TK: Ministerstvo financí chce, aby celníci mohli vyšetřovat trestné činy (zdroj: ČT24)

Pokud nyní celníci přijdou na daňový trestný čin, musí ho buď rovnou předat policii, nebo ho mohou se souhlasem státního zástupce prověřovat. Jejich pravomoci ale končí před zahájením trestního stíhání, kdy věc přebírají policisté. Až k soudu může policejní orgán celní správy věc dovést pouze v případech takzvaného zkráceného přípravného řízení.

Babiš upozornil, že záměr ministerstva souvisí s dlouhodobou koncepcí rozvoje Celní správy, o níž se na ministerstvu diskutuje od roku 2007. „Záměr byl opakovaně podpořen ze strany státních zástupců a jeho realizace dalekosáhle přesahuje funkční období současné vlády,“ uvedl ministr.

Nejdříve lze podle něj prosadit tyto změny od roku 2018. „Takže to není o mé osobě a o tom, že si vytvářím novou policii, ale o kompetenci Celní správy, která to vždy chtěla a která byla vždy bezpečnostním sborem,“ řekl Babiš. Podle jeho náměstkyně Aleny Schillerové úřad zatím počítá s platností od roku 2019. „Koncepce bude připravena na klíč pro příští vlády a neomezí pravomoci policie,“ uvedla.

Celníci mají už teď rozšířené pravomoci v souvislosti s nedávno přijatým celním zákonem. Od začátku roku jim přibyly kompetence i u kontrol hazardu, proto rozšiřují řady o zhruba 360 nových pracovníků. V současnosti jich je asi 4500.