Na Merkelovou se v Praze chystají její příznivci i odpůrci

Během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové v Praze proběhne několik akcí jejích příznivců i odpůrců včetně Bloku proti islamizaci. Na magistrát jich podle seznamu zveřejněného na webu ohlásili devět. Merkelová přijíždí do Česka po čtyřech letech. Naposledy zde byla v březnu 2012.

Merkelová přijede na jeden den ve čtvrtek 25. srpna. Sejde se s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i s prezidentem Milošem Zemanem. Večer ji pak čeká slavnostní večeře se Sobotkou a některými ministry.

Premiér chce s kancléřkou mluvit především o budoucnosti EU nebo o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a moderních technologií. Tématem jednání bude i rychlodráha mezi Prahou, Drážďany a Berlínem nebo spolupráce v otázkách bezpečnosti. 

S kancléřkou budu jednat i o tom, jak získat větší podporu občanů pro projekt evropské integrace. Představím jí českou prioritu, kterou je Evropa garantující svým občanům bezpečí a prosperitu.
Bohuslav Sobotka

Merkelová zavítá také na České vysoké učení technické v Praze, kde se spolu se Sobotkou setkají s představiteli českých a německých výzkumných institucí a firem podílejících se na česko-německé spolupráci v oblasti aplikovaného výzkumu a digitalizace průmyslu. 

Odpůrci chystají akce poblíž Hradu

Příznivci Merkelové si na její vítání zamluvili například nábřeží Edvarda Beneše, Václavské náměstí, cestu z letiště nebo okolí ČVUT v Dejvicích. Na Loretánském náměstí poblíž Hradčan či Malostranském námětí se sejdou naopak odpůrci političky. Blok proti islamizaci svolává své příznivce k Hradu směrem od Jeleního příkopu nebo do dalších dejvických ulic, které si nezamluvili stoupenci Merkelové.

Obě strany měly zájem i o shromáždění na Hradčanském náměstí. „Vzhledem k tomu, že se jedná o názorově protichůdná shromáždění, nezbylo než později oznámené shromáždění svolavatelem zakázat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Na náměstí se tak sejdou příznivci kancléřky, kteří shromáždění oznámili o čtyři dny dříve. Podle informací na Facebooku se tam ale chystají i její odpůrci.

Zeman chce s Merkelovou mluvit o uprchlících

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala už delší dobu. Diplomacie o ni usilovala v době českého předsednictví visegrádské skupiny, které skončilo v červnu. Podle některých zdrojů Merkelová pozvání nepřijala i kvůli tomu, že země Visegrádu neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení podle kvót. Po čtvrteční schůzce v Praze se nicméně zúčastní i summitu V4 ve Varšavě, kde bude hlavní téma EU.

Český prezident opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla. Chce o tom mluvit i s Merkelovou.

Kancléřka naopak vede Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požaduje totéž od dalších států EU. Ve středu prohlásila, že uprchlíci do Německa nepřinesli islamistický terorismus, problém s těmito extremisty má země už mnoho let. Podle ní také k Německu patří i islám, dokud je vyznáván v souladu s ústavou. 

Vydáno pod