Socialism Realised. Historici připravili pro cizince web o české minulosti

Historik: Poptávka po webu je, zahraniční školy ho kvitují (zdroj: ČT24)

Orientace v poúnorové historii Československa je pro cizince zase o něco jednodušší. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) pro ně připravil speciální internetový portál Socialism Realised, kde mohou poznávat rudé roky prostřednictvím historických pramenů, pamětnických vzpomínek i filmových ukázek.

Vzdělávací web Socialism Realised. Life in Communist Czechoslovakia 1948-1989 rozdělili jeho autoři vertikálně i horizontálně; návštěvník se tak může orientovat podle vývojových etap (padesátá léta, pražské jaro, sovětská invaze, normalizační každodennost, disent a pád režimu) nebo podle interpretační perspektivy.

„Můžete si zvolit, jaké brýle si nasadíte: dívat se na osobní příběhy, objevovat dobový jazyk, nebo paměťovou perspektivu a sledovat, jakým způsobem se o konkrétní historické době mluví dnes a jaký význam pro společnost má,“ přibližuje koncept nového webu historik a spoluautor projektu Čeněk Pýcha.

Opera o Horákové i záliba v retru

Stránky nabízí příklady komunistické propagandy, jako je například dobová novinářská produkce včetně článku Ztroskotanci a samozvanci, jímž Rudé právo odsoudilo Chartu 77. Návštěvníci se mohou seznámit i s osobními příběhy a příklady represe. „V kapitole o 50. letech je například dopis, ve kterém matka žádá, aby mohla dát třešně svému uvězněnému synovi,“ říká Pýcha.

Prostor dostala i reflexe minulého režimu v současném Česku, ať už jde o operu věnovanou osudu Milady Horákové nebo komerčně úspěšné návraty normalizačních potravin.

Vedle toho zájemci na webu najdou i ukázky z dobových a současných filmů. Jednou z nich je video ze seriálu Zdivočelá země, které zpracovává dilema vstupu do komunistické strany. „A to není záležitost jen Československa, ale všech zemí východního bloku. Takže to můžou (učitelé v zahraničí) použít k obecnější výuce o východním bloku,“ dodává Pýcha.