Muslimové v Praze protestovali proti terorismu. Přišli na katolickou mši

Zhruba osmdesát muslimů z Česka i zahraničí se večer sešlo před katolickým kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Protestovali tak proti vzrůstajícímu násilí v Evropě. Někteří z nich se zúčastnili mše v kostele, který byl zaplněný do posledního místa. Po mši před kostelem přibližně dvě stovky lidí včetně muslimů odsoudily terorismus. Nakonec vytvořili lidský řetěz. V davu byli hlasitě slyšet i odpůrci islámu.

Zástupci muslimů vyjádřili solidaritu a soucit s oběťmi terorismu, zejména francouzským knězem Jacquesem Hamelem zavražděným islamistickými útočníky. Vyzvali k ukončení všech forem násilí, islám podle nich zdůrazňuje posvátnost lidského života.

Zločiny Islámského státu se obracejí proti muslimům po celém světě, uvedli. Někteří muslimové drželi transparenty s nápisy Terorismus není náboženství nebo Všichni jsme pod jednou střechou s obrázkem mapy České republiky.

Na shromáždění přišlo několik odpůrců islámu, někteří měli na kabátech připnuty odznaky Bloku proti islámu a křičeli „My jsme tady doma“. V době mše před kostelem emotivně diskutovali s příznivci shromáždění a městští strážníci museli jednomu z odpůrců domluvit.

Kaplan muslimy přivítal

„Vítáme, že alespoň část muslimů, zejména těch u nás žijících, se distancuje od násilných činů a chce i vyjádřit solidaritu s křesťany, kteří jsou často oběťmi islamistických útoků,“ řekl farář kostela Nejsvětějšího Srdce Páně Jan Houkal.

Muslimové se symbolicky účastnili i bohoslužby. Katolický farní vikář Petr Beneš, který sloužil mši, v úvodu přivítal „věřící i přátele muslimy“. Zdůraznil, že pokud lidé budou stavět hradby, budou proti sobě. „To, že identitu, kterou se mnozí snaží tak halasně chránit, ztratíme tím, že nebudeme žít zevnitř boží lásku, to by mělo být jasné každému, kdo přemýšlí a žije s druhými,“ řekl.

„Chápu strach Čechů, je to jasné vzhledem k tomu, co vidí ve zprávách. Ne vždy mají čas si číst informace i z jiných zdrojů, a to je i důvod, proč jdeme ven. Aby s námi mohli mluvit, aby nás viděli v televizi, že děláme i něco jiného, pozitivního,“ řekla jedna z pořadatelek shromáždění Romana Červenková z centra Al Firdaus.

Muslimové jsou podle ní v České republice oběťmi verbálních útoků. Veřejnosti jako prostor pro setkání i diskuse nabízejí svá centra.

Server Echo24 v úterý uvedl, že se muslimové chtěli původně zúčastnit bohoslužby v kostele sv. Ludmily na náměstí Míru, ale farnost s tím nesouhlasila. Zpravodajka ČT ovšem uvedla, že důvodem bylo to, že prostor před kostelem si už dříve zamluvila jednota bratrská.

Arcibiskupství pražské uvítalo iniciativu muslimů, že chtějí odmítnout zločiny, které jiní páchají ve jménu jejich náboženství. Muslimové se mohou podle arcibiskupství účastnit bohoslužby, společná modlitba muslimů a křesťanů nicméně není možná z teologického hlediska.

Vydáno pod