Horská služba má spoustu práce s turisty. V horách jich jsou davy

Události: Počet zásahů Horské služby ČR roste (zdroj: ČT24)

Horská služba během prvního prázdninového měsíce eviduje menší počet zlomených nohou, zato však více mrtvic a infarktů. Od začátku léta už záchranáři řešili přes dvanáct set případů. Už teď je jisté, že letošní rok pro ně bude co do počtu zásahů náročnější než ten předchozí. I proto, že se do hor vypravilo rekordní množství turistů.

„Všechna parkoviště jsou plná. K lanovce jsou to dva kilometry, fronta na lanovku je čtyřhodinová,“ slyší návštěvníci Krkonoš v těchto dnech na uvítanou. Výletníky tak čeká boj o parkovací místa a následně nekonečné postávání často v úmorném vedru.

Není proto divu, že infarktů na horách přibývá. Lidé ale častěji kolabují i na turistických cestách. „Možná je to tím, že chodí starší lidé, možná je to i dobou, že lidé nejsou tak zdatní, jako bývali dřív,“ uvažuje krkonošský záchranář Pavel Jirsa.

Mezi zraněními stále převažují odřeniny a zlomeniny. Z dvanácti set výjezdů byla třetina k těžkým úrazům. Čím dál častěji ale záchranáři musí kromě dlah a obinadel používat i složitější přístroje. Třeba automatický defibrilátor.

Nejvíc práce mají záchranáři na Šumavě a v Beskydech. Přestože počet zákroků horské služby je stále vyšší, rozpočet se nemění. Ohlídat turisty na všech českých horách stojí ročně zhruba sto milionů korun.