Počet lidí s trvalým pobytem na úřadě roste. Někteří nechtějí platit dluhy

Události: Trvalý pobyt na úřadě má 400 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Asi o dvacet tisíc už letos vzrostl počet lidí hlášených na úřadech. Oproti celému loňskému roku se jedná o trojnásobný nárůst. V Česku je takto podle dokladů přihlášeno více než 400 tisíc občanů. Někteří možnost zneužívají, aby nemuseli splácet své dluhy.

Počet lidí, kteří mají nahlášený trvalý pobyt na adrese městského úřadu, stále roste. Například na Praze 4 se číslo vyšplhalo až na tři a půl tisíce. Mezi nimi je čerstvě i Jan Bachura „Já jsem se přišel zeptat, jak se mám vůbec informovat a kam si mám chodit pro poštu,“ byl zmaten při první návštěvě podatelny.

Před několika měsíci se přestěhoval. Majitel bytu, ve kterém pan Bachura bydlí, si nepřál, aby jej nahlásil jako místo trvalého bydliště. Tuto informaci by od příštího roku pan Bachura mohl mít uvedenou i v občanském průkaze.

„U občanů, kteří mají hlášený trvalý pobyt na ohlašovně, by bylo uvedeno v občanském průkaze, že místo trvalého pobytu je místem ohlašovny,“ popsal záměr náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Aby bylo hned jasné, že fyzicky bydlí jinde.

Exekutoři nemají kompletní seznamy

K pobytu na úřadech se totiž hlásí i lidé, kteří se chtějí vyhnout splácení dluhů. Někteří exekutoři umí už dnes zjistit, že se trvalý pobyt dlužníka nachází na úřadě. Mají k dispozici software, který porovnává trvalý pobyt s umístěním obecního či městského úřadu. Těch je ale více než šest tisíc a jejich kompletní seznam má k dispozici pouze ministerstvo vnitra.