České maminky by měly kojit déle. Je to přínosné pro dítě i pro ně

Půl roku a déle kojí dítě jen 39 procent českých matek, přitom při propuštění z porodnice je výlučně kojeno přes 80 procent novorozenců a s příkrmem přes 95 procent. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje výlučně kojit do šesti měsíců věku. Poté se zavedením příkrmů pokračovat do dvou let i déle. Státní zdravotní ústav tak ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vydal informační materiál o zdravotních přínosech kojení, aby v této činnosti maminky podpořil. Dostávat ho budou v porodnicích.

Kojení je ideální stravou pro miminko a je prospěšné i pro maminku, připomíná ministerstvo na svém webu při příležitosti právě skončeného Světového týdne kojení.

V mateřském mléce jsou látky podporující obranyschopnost dítěte, tím klesá riziko průjmu, rýmy, kašle, zánětů středního ucha, infekcí močových cest i náhlého úmrtí kojenců. Posilují se mentální schopnosti, kojené děti dosahují lepších výsledků ve škole a vyšších hodnot v testech IQ. Kojení snižuje rizika alergií či astmatu a do dospělosti zvyšuje ochranu před rozvojem obezity, cukrovky, vysokého tlaku a některých druhů rakoviny.

Kojení prospívá i matce, zmenšuje poporodní krvácení, snižuje riziko rakoviny prsu a vaječníků, cukrovky, řídnutí kostí, nemocí srdce a cév a například pomáhá chránit před poporodní úzkostí a depresí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Podle doporučení by miminko mělo být přiloženo k prsu co nejdříve po narození, nejlépe do 30 minut. V prvních týdnech po porodu je vhodné kojit častěji, podle požadavku miminka osm až 15 krát za den, případně i častěji, a neomezovat délku ani frekvenci kojení. Neměly by se používat dudlíky ani lahvičky, dokrmovat lze jen lžičkou. Kojící maminka by měla být v klidu, stres kojení nepomáhá. Ani když se kojení u prvního potomka nepovedlo, neznamená to, že u dalších dětí tomu bude stejně, připomínají odborníci.

Kojit mohou podle nich téměř všechny matky, celorepublikově se podíl nekojených dětí při propuštění z porodnice pohybuje kolem pěti procent. Kojení se musejí zcela vzdát jen matky HIV pozitivní. V případě jiných nemocí a podávání léku stačí kojení dočasně přerušit, mléko odstřikovat a po zlepšení zdravotního stavu co nejdříve opět v kojení pokračovat.