Čech džihádistou? Velmi výjimečný a těžko prokazatelný případ, shodují se odborníci

Jednadvacetiletý muž z Plzeňska, který se podle informací zveřejněných policií přiznal, že se chtěl připojit k Islámskému státu, byl dosud nenápadný a nekonfliktní člověk ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku. Pracoval u obráběcího stroje ve firmě na autodíly a nikdo o něm v okolí téměř nic nevěděl. „Vždy byl jen sám pro sebe, vždy byl jen na těch počítačích,“ uvedla pro reportáž České televize žena ze sousedství. Odborníci se shodují, že pokud se podezření potvrdí, bude to v Česku velmi výjimečné a také, že bude obtížné to prokázat.

Podle dostupných policejních informací byl zadržen letos v lednu v Turecku na jednom z mezinárodních letišť. U sebe měl mít další letenku, díky které by se dostal do Sýrie. A turecké policii i přiznal, že tam taky míří. Ta proto informovala české kolegy a zadrženého vrátila zpět do České republiky.

„Existují verbíři, kteří působí na sociálních sítích. Jsou to lidé, kteří se snaží nějakým způsobem kontaktovat jednotlivce a vzbudit v nich zájem se zúčastnit války v Sýrii,“ uvedl odborník na bezpečnost Institutu mezinárodních studií Karlovy univerzity Emil Aslan.

Právník: Letenka do Sýrie není trestná

Od navrácení do Česka byl vyšetřován na svobodě, ovšem 20. července okresní soud Plzeň-jih rozhodl o jeho vzetí do vazby. Policistům podezřelý řekl natolik závažné informace o svých úmyslech v Sýrii, že se obávali, že by v trestné činnosti pokračoval a případně mohl i utéct.

Pokud se skutečně potvrdí podezření, pro která je mladý muž ve vazbě, bude to podle Emila Aslana v Česku velmi výjimečné. „Chybí tady zázemí. Džihádisté čerpají buď z muslimů, kteří se hlásí k militantní variantě salafismu, nebo z konvertitů. Takových lidí tady moc není a myslím si, že to je hlavní důvod, proč v České republice nejsou džihádisté nebo lidé, kteří jsou ochotni se takových aktivit zúčastnit,“ sdělil Emil Aslan.

Případ Čecha spojovaného s Islámským státem (zdroj: ČT24)

Obviněný se v pondělí proti vazbě odvolal. Krajský soud by měl nejdříve ve čtvrtek rozhodnout, jestli oprávněně či nikoli. Policie k případu nechce podávat víc informací. Je ale zřejmé, že muž není součástí větší organizované skupiny.

Skutečnost, že právní hodnocení nebude v případě tohoto muže jednoduché, naznačil už v pondělním rozhovoru pro ČT Jiří Jelínek, vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

„Z formulace, že se chtěl připojit k Islámskému státu, nedovodím, že ho chtěl podporovat. Leda by se nějakým velmi širokým výkladem řeklo, že ho chtěl podporovat tím, že se tam dostaví,“ řekl Jiří Jelínek. „To je ale výklad, který nemůže obstát. Zatím jsme nic jiného neslyšeli. A to, že si opatřil letenku do Sýrie, to podle mne trestné není,“ míní právník.