V krajských volbách se objeví 270 kandidátek. O dvě desítky víc než minule

Události: Vypršel termín pro přihlášky do letošních voleb (zdroj: ČT24)

Stranám a hnutím v úterý odpoledne vypršel čas na podání kandidátek pro nadcházející krajské volby v říjnu 2016. V posledních volbách byla nejúspěšnější ČSSD, která zvítězila v devíti krajích. Vládní partner ANO se zase bude o pozice v zastupitelstvech pokoušet vůbec poprvé. Konkrétní jména na kandidátkách však úřady teprve zveřejní. Strany a hnutí letos podaly o zhruba dvě desítky více kandidátek než posledně.

Počet předložených kandidátních listin se zvýšil ve většině regionů, a to minimálně o jednu. Hned o pět kandidátek navíc v porovnání s minulými volbami budou mít v jižních Čechách, kde evidují přihlášky 23 seskupení. Menší výběr budou mít naopak ve Středočeském, Královéhradeckém a Zlínském kraji.

Do voleb se podle očekávání přihlásily zejména parlamentní strany, ale i nejrůznější regionální seskupení, a to zejména v jižních Čechách, v Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji. Některé strany a hnutí sázejí na koalice spojené protiimigračním tématem a bojem proti islamizaci.

Události v regionech: Jména na kandidátkách se mohou ještě měnit. V případě problémů při kontrole je úřad může vyškrtnout (zdroj: ČT24)

Ještě několik dnů se mohou doplňovat jména kandidátů nebo měnit jejich pořadí. Pak je čeká prověrka, zda kandidáti dostáli zákonným podmínkám a mohou být k volbám zaregistrováni. Například v Libereckém kraji bude jedna z dvaceti kandidátních listin zřejmě vyřazena, protože ji nepředložila politická strana ani hnutí. Registrace má být provedena do 19. srpna. 

Obměna v horní komoře

Spolu s krajskými volbami se uskuteční i volby do třetiny Senátu. Přihlášeno bylo nejméně 230 kandidátů. Největší výběr by mohli mít voliči v Praze 11, kde bylo nominováno 13 osobností. K urnám lidé půjdou 7. a 8. října. Druhé kolo pro senátní volby se pak uskuteční o týden později ve dnech 14. a 15. října.

Mandáty v Senátu končící v roce 2016
Zdroj: ČT24

Senátoři musí lidi přilákat do volebních místností, účast je totiž při těchto volbách dlouhodobě nižší. V prvním kole se obvykle pohybuje okolo 40 procent, ve druhém bývá dokonce poloviční.

Účast v senátních volbách
Zdroj: ČT24

Už teď je jisté, že vedení horní komory dozná změn. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) se po dvaceti letech nechystá svůj mandát obhajovat. „Nikdo z nás netušil, jaká je práce v Senátu, když jsme v roce 1996 byli zvoleni, ale myslím, že jsme se to rychle začali učit,“ uvedl. Svoji zkušennost chce teď přenést do krajské politiky. Jinak se o znovuzvolení letos uchází 19 z 27 senátorů.

Přehled kandidátek v krajích: