Legiovlak na celý srpen zakotví na Masarykově nádraží

Legiovlak na celý srpen zakotví na Masarykově nádraží (zdroj: ČT24)

V areálu bývalé výtopny na pražském Masarykově nádraží si lidé celý srpen můžou vyzkoušet, jak žili a cestovali českoslovenští legionáři v Rusku. Stojí tady totiž legiovlak, věrná replika dvanácti historických železničních vagónů, ve kterých si legionáři probíjeli cestu skrz Trans-sibiřskou magistrálu.

Vlak bude otevřen zdarma kromě pondělí každý den. Návštěvníky s historií legionářů seznámí lidé v dobových legionářských uniformách. Proti loňským prázdninám, kdy vlak v Praze byl také, se souprava rozrostla o několik nových vozů.

Lidé si tak mohou třeba prohlédnout filmový vůz s kinosálem, ve kterém se promítají dobové záběry, nebo velitelský vůz, ve kterém legionářské velení plánovalo operace. K vidění je i improvizovaná krejčovská dílna, obrněný vůz s kulomety, ubytovací vůz neboli těpluška nebo kovářský vagon.

Legiovlak byl postaven v rámci projektu Legie 100, který připomíná 100 let od vzniku československých legií a dalších událostí spjatých s legiemi. Představuje vlakové soupravy, kterými se českoslovenští legionáři pohybovali po ruské železnici během první světové války a po jejím skončení. Vagony jsou zrekonstruovány po vzoru vozů, které skutečně legionáři používali. Cílem projektu je lidem představit život a boj československých vojáků na Transsibiřské magistrále.

Kam dále míří legiovlak?
Zdroj: legiovlak

Legiovlak na koleje vyjel loni v květnu a měl by na nich zůstat až do roku 2020. Postupně navštěvuje města po celé České republice. Letos si jej lidé mohli prohlédnout třeba v Plzni, Karlových Varech nebo v Teplicích. Po prázdninách vyrazí na sever Moravy. Podrobnější informace o projektu jsou k dispozici na speciálním webu legiovlaku.

Reportáž: Legiovlak zastavil na Masarykově nádraží (zdroj: ČT24)