Rath půjde k dalšímu soudu. Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a osm firem

Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a osm firem v kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Jde zejména o údajnou korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami a evropskými penězi ve Středočeském kraji. Případ je druhou kauzou, která souvisí s Rathem. Ten už v reakci uvedl, že nová obžaloba je prakticky totožná s předmětem už běžícího soudu. Státní zástupci podle něj jen předstírají práci.

Obžaloba se týká zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. V kauze jde podle policie o úplatky v celkové výši 66,42 milionu korun, ze kterých obvinění převzali 3,36 milionu. Tendry byly celkově za víc než 700 milionů korun.

Obvinění se podle obžaloby podíleli celkem v osmi případech na manipulování veřejných zakázek z oboru stavebnictví a zdravotnictví. Organizátory měli být tehdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky.

Účastníci soutěží měli dělat „křoví“

Je to totéž, co už řeší soud. Je divné, že to dlouho sušili na státním zastupitelství, místo toho, aby se to spojil v jedno jednání soudu. Takto to působí jako prokurátorská šikana.
David Rath
v SMS pro Českou televizi

Ostatní obvinění jsou z managementu firem, které se podle obžaloby na ovlivňování zakázek podílely. Tendry se údajně upravovaly tak, aby vyhovovaly předem vybrané společnosti. Ostatní účastníci soutěží měli dělat „křoví“, aby vše vypadalo navenek v pořádku.

Mezi stíhanými firmami jsou podle předchozích informací Konstruktiva Branko, FISA (dnes JIPE), Pohl, ML Compet, Hospimed,  B. Braun Medical, Puro-Klima a Metrostav.  „K vyšetřovaným, případně aktuálně probíhajícím kauzám doktora Ratha se nevyjadřujeme,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Doplnil, že obžaloba zatím nebyla firmě doručena.

Mezi zadavatele tendrů patřily Středočeský kraj, středočeská krajská nemocnice, kolínská, kladenská a mladoboleslavská oblastní nemocnice a Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje. Zčásti šlo o zakázky z první části Rathovy kauzy.

„Důkazy vůbec žádné nejsou. Upřímně řečeno vůbec nevím, jak se to dostalo do této fáze… Věřím ve spravedlivé rozhodnutí soudu. Hlavně, ať je to co nejrychleji,“ řekl České televizi ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Podle dřívějších informací šlo u záchranky o dodávku 48 sanitek za 112 milionů korun. Do zakázky má být zapletená společnost Puro-Klima. Někdejší předseda představenstva společnosti Martin Jireš měl dát úplatek sedm milionů za to, že firma zakázku dostane. Předat ale stihl jen 3,36 milionu. Podle vyšetřovatelů si přišel pro podíl ve výši 740 tisíc i Houdek. Ten ale už dříve uvedl, že šlo o splacení půjčky, kterou v minulosti poskytl Kottovi. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kauzu bude řešit středočeský krajský soud. Firmy mohou dostat pokuty v řádu až miliard korun, zákaz činnosti až na dvacet let nebo zákaz účasti ve veřejných soutěžích. V krajním případě může soud firmu i zrušit.

Podle mluvčí soudu Ludmily Molišové rozvrh práce případ přidělil soudci Ivo Zelinkovi. Ten v minulosti řešil například přejetí policistky na Mělnicku zdrogovaným řidičem, kauzu matky, která spálila v kotli novorozence, nebo případ agresivního řidiče Aleše Trpišovského. Z hospodářských kauz se zabýval třeba údajně padělanou směnkou spoluzakladatele firmy Oleo Chemical.

Odvolací soud s Rathem začne 31. října

Policie lidi a firmy obvinila v říjnu 2013 a vyšetřování ukončila loni v březnu. Původně byla kauza součástí případu, který zatím skončil pro Ratha nepravomocným rozsudkem 8,5 roku vězení. Kvůli průtahům se ale linie firem už dříve vydělila.

Reportáž: Další případ Davida Ratha míří k soudu (zdroj: ČT24)

„Žalují prakticky totéž, co je předmětem běžícího soudu. Nerozumím tomu, proč to nespojí. Předstírají práci a tváří se, že je to něco nového. Není,“ reagoval na novou obžalobu Rath. Odvolací soud začne jeho případ znovu projednávat 31. října. Hrozí mu i přísnější trest. Proti verdiktu se totiž odvolal i státní zástupce Petr Jirát, který žádal nejméně devítileté vězení a zabavení veškerého majetku. Lze navíc očekávat, že soud tuto i novou část kauzy sloučí a ve věci uloží souhrnný trest.