Vláda nenašla shodu nad plánem ANO omezit sněmovní obstrukce

Postoje koaličních stran ke snaze hnutí ANO omezit sněmovní obstrukce se neprotnuly. Kabinet proto sněmovně posílá návrh na změnu jejího jednacího řádu bez stanoviska – jedním z protiargumentů bylo, že úprava oslabuje práva opozičních poslanců.

Podnětem ke změně chodu poslanecké schůze bylo vleklé schvalování elektronické evidence tržeb, jemuž se pravicová opozice snažila zabránit právě za pomoci sněmovních obstrukcí.

Návrh ANO počítá s tím, že organizační výbor by už při svolávání sněmovní schůze stanovil časový harmonogram projednávání jednotlivých bodů. Každému poslaneckému klubu se má podle návrhu vyhradit celková doba na vystoupení, která bude odpovídat počtu členů klubu a předpokládané délce rozpravy podle harmonogramu. Omezí se také podmínky pro udělování přednostního práva k vystoupení předsedů poslaneckých klubů a předsedů stran.

Zatímco podle nynější úpravy se udělí slovo mimo jiné předsedovi a místopředsedům sněmovny, předsedům klubů a předsedům stran, kdykoli o to požádají, nově by mělo toto právo zůstat jen hlavě státu a ministrům. Členům vedení dolní komory, šéfům poslaneckých klubů a i stranickým předsedům by předsedající slovo mohl udělit a mohl by jim stanovit čas na jejich řeč.

Stropnický: To, co se vydává za sněmovní debatu, je mimo čas a prostor

Návrh stanoviska pro stávající zasedání kabinetu ale upozorňoval na to, že není zřejmé, jak by se stanovoval harmonogram schůze i řečnická doba. Stojí v něm také, že už nyní může sněmovna podle jednacího řádu omezit řečnickou dobu i počet vystoupení poslanců. Výhrady padly i proto, že má záměr hnutí ANO oslabit práva opozičních poslanců.

Sobotkova vláda tak nakonec předlohu poslala do sněmovny, aniž by k ní zaujala jakékoliv stanovisko. „Nakonec to neprošlo,“ komentoval vládní zasedání o změně jednacího řádu ministr obrany Martin Stropnický s tím, že on sám návrh podpořil, protože podle jeho slov zrcadlí zdravý rozum.

Nekonečné diskuse směřující mimo téma jednání podle něj přispívají k nízké důvěře veřejnosti ve sněmovnu. „Nikdo nechce omezit demokratickou polemiku, ale to, co se za ni kolikrát vydává, je úplně mimo čas a prostor,“ řekl Stropnický.

Vydáno pod