Na jihu a západě Čech hrozí o víkendu silné bouřky

Na jihu a západě Čech se do nedělního večera budou vyskytovat silné bouřky. Při přívalovém dešti ojediněle naprší kolem 40 milimetrů. Malé toky se mohou rozvodnit. Hrozí zatopení níže položených míst a sklepů, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Bouřky se začnou vytvářet v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji a na Příbramsku. V neděli se mohou vyskytovat i na dalším území Česka. Lidé by si měli dávat pozor na pád ulomených větví a na blesky.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

V sobotu bude počasí letní, nejvyšší teploty budou  27 až 31 stupňů a slabý proměnlivý nebo východní vítr, který v bouřkách přechodně zesílí. V neděli bude většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, na severu přijdou srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty budou 26 až 30 stupňů.

Další čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné nebo mírně nadprůměrné, srážkové úhrny mají být v normálu. Nejteplejší má být podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu hned příští týden, kdy by mělo také více pršet.

„Zatímco v prvním týdnu očekáváme srážek více, než je obvyklé na tuto dobu, další týdny by měly být srážkově v mezích normálu. Protože na celkovém úhrnu budou mít největší podíl srážky konvektivního charakteru (přeháňky, bouřky), lze očekávat dosti velké rozdíly ve srážkové bilanci jednotlivých regionů,“ uvedli meteorologové.