Návodčí na Libavé hledají cíle pro bitevníky Thunderbolt

Bitevní letouny A-10, které patří národní gardě americké Indiany, budou až do konce července operovat nad Českem. Spolu s českými lehkými bitevníky L-159 Alca a také tankovacími letouny z Nebrasky se zapojily do cvičení Avenger CAS, které slouží především k výcviku předsunutých leteckých návodčích.

Předsunutí letečtí návodčí, kteří navádějí na pozemní cíle bitevní letouny, sice v podmínkách české armády mohou spolupracovat pouze s piloty L-159, ale na Libavé si zkoušejí i navádění amerických letounů přímé palebné podpory A-10. Stroje Thunderbolt známé též jako Warthog jsou pancéřované bitevníky s těžkou protipozemní výzbrojí schopné ničit tanky či opevnění.

„Dvojice amerických letounů A-10 může díky doplňování paliva za letu působit ve vzduchu až tři hodiny, naši návodčí tak mají možnost provést až desítky navedení během jejich jediné mise,“ uvedl řídící cvičení Zdeněk Bauer. 

Thunderbolty ke cvičným misím, při kterých spolupracují na simulovaném ničení pozemních cílů s českými alkami, vzlétají ze slovenského letiště Sliač, zatímco tankovací KC-135 z Pardubic. Jeho přítomnosti využijí i piloti čáslavských gripenů, kteří budou trénovat doplňování paliva za letu. „Momentálně máme pro tankování za letu vycvičeno více než polovinu všech pilotů letounu Gripen, do konce roku bychom chtěli vycvičit většinu našich operačních pilotů,“ přiblížil Tomáš Merta z čáslavské základny.

Bitevníky A-10 nejsou posledním vzácným letounem, který se letos v Česku zúčastní cvičení. Na konci srpna začne cvičení Ample Strike, kterého se zúčastní americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Bombardér B-52
Zdroj: Reuters/Tim Chong