Na cvičení přiletí do Česka americké bombardéry B-1 a B-52 i německá Tornada

Na mezinárodní zářijové letecké cvičení Ample Strike letos přiletí do Česka americké strategické bombardéry B-1 a B-52. Cvičení se zúčastní na patnáct set lidí ze šestnácti spojeneckých a partnerských zemí. Zapojí se do něj desítky kusů letecké techniky. Kromě amerických bombardérů to budou třeba i polské Su-22 nebo německá Tornada.

Ample Strike, které patří mezi nejvýznamnější vojenská cvičení na území Česka, se uskuteční od 30. srpna do 20. září. Jeho cílem je sladění leteckých osádek a velitelů pozemních jednotek s předsunutými návodčími, což jsou specialisté, kteří často působí na nepřátelském území a navádějí letouny na cíl.

Výcvik se uskuteční ve vojenských prostorech Boletice a Libavá a dále u 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vicenice u Náměště nad Oslavou, 21. základny taktického letectva Čáslav, Správy letiště Pardubice a u 15. ženijního pluku v Bechyni.

Poprvé v historii se také do cvičení zapojí i příslušníci aktivních záloh. „Vojáci aktivní zálohy jsou předurčeni pro ochranu letiště Náměšť jako důležitého objektu státu,“ uvedl zástupce náčelníka štábu základny Pavel Král. Během dvoutýdenního cvičení se do ochrany objektů zapojí celkem 360 záložníků z osmi pěších rot krajských vojenských velitelství.

Americké, německé i polské vzdušné síly

Z patnácti set cvičících jsou podle řídicího cvičení Zdeňka Bauera tři stovky ze zahraničních armád. Účast předběžně potvrdilo 15 evropských zemí a USA. Do cvičení se podle Bauera po několika letech opět zapojí polské vzdušné síly s letouny Su-22, nově budou podporu pozemních jednotek poskytovat také německé letouny Tornado.

Německé letouny Tornado
Zdroj: ČTK/DPA/Sven Hoppe

„Klíčová je účast vzdušných sil Spojených států amerických. Ta přidává celému cvičení značnou hodnotu,“ podotkl Bauer. Výcviku se tak zúčastní i americké bombardéry B-1 a B-52. Americké vzdušné síly poskytnou i vrtulníky AH-64 Apache a dva tankery KC-135R.

Leteckou podporu zajistí také gripeny, L-39, L-159 nebo PC-9, zapojí se i vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171.

Bombardér B-52 byl k vidění i loni na Dnech NATO v Mošnově (zdroj: ČTO)