Tři opilí lodivodi, posádka bez vest. Policie poprvé pokutovala na vodě

Události: Plavba na řekách a přehradách (zdroj: ČT24)

Policisté si poprvé otestovali novou pravomoc: Mohou rozdávat pokuty v souvislosti s vodní dopravou. Na začátku prázdnin při první velké akci policisté zkontrolovali přes 430 lodí. V síti uvázli tři opilí lodivodi a celkem padly pokuty za třicet tisíc korun.

Kontroly lodí vypadají podobně jako kontroly aut při dopravních akcích. „Kontrolovalo se naprosto všechno. Všichni členové posádky musejí mít při plavbě plovoucí vestu, což nebylo vždycky dodrženo. Evidenční znaky na lodích nebyly vždy všude. Někteří vůdci malých plavidel nám vjížděli do míst, kde nemají co dělat,“ popsal ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Lodivodi podle něj také neměli v pořádku doklady, které je opravňují loď řídit. Kromě lodí policisté kontrolovali i rybáře, půjčovny plavidel nebo přístaviště.

Akce z počátku prázdnin určitě nebyla poslední, policie v nich chce pokračovat, aby zjistila, jestli se situace zlepšuje nebo naopak zhoršuje. Hrinko upozornil na to, že policie může rozdávat vyšší pokuty než při první kontrolní akci. „Nevylučuji, že do dalších opatření budeme vstupovat s tím, že budeme přísnější,“ dodal.

Podle ředitelky Státní plavební správy Kláry Němcové je v tuzemsku rekreační plavba nejvíc rozšířená na rekreačních nádržích, jako jsou Slapy, Orlík, Lipno nebo vodní nádrže na Moravě. „Nejintenzivnější plavební provoz je pak v Praze,“ dodala Němcová.

Policejní akce trvala týden na přelomu června a července (zdroj: ČT24)

Rekreační plavbu v neděli poznamenala tragická nehoda, při které na orlické přehradě zemřela dívka po střetu vodního skútru s loďkou. Hrinko se k okolnostem nehody nechtěl vyjadřovat kvůli vyšetřování, které mají na starosti jihočeští policisté. „V této fázi nechci průběh šetření komentovat ani ovlivňovat,“ uvedl Hrinko.