Každý den se objeví cukrovka u 150 lidí, trumfem odborníků má být registr

Lékaři každý den odhalí cukrovku u 150 lidí, na růst počtu nemocných ve světě upozornila v dubnu už i Světová zdravotnická organizace. Zlepšit prevenci této choroby nebo třeba napomoci efektivnějšímu nakládání s penězi při léčbě má napomoci nový Národní diabetologický registr, který začne fungovat od roku 2017. Náklady spojené s péčí vyjdou ročně bezmála na 40 miliard korun. V Česku se léčí s cukrovkou téměř 900 tisíc lidí, dalších 250 tisíc o své nemoci neví.

Národní diabetologický registr by například mohl pomoci odkrýt příčinu faktu, že nejvíc lidí s komplikacemi cukrovky je na severu Čech. Lékaři zatím nemají totiž tušení, proč tomu tak je. Registr má sledovat také třeba to, v jakém věku pacienti jsou, jak se léčí a zda léčba zabírá, zda trpí komplikacemi a jakými. Zmapuje i náklady na léčbu v jednotlivých krajích. Data pomohou státu, pojišťovnám a lékařům poskytnout diabetikům co nejlepší péči.

„Pokud nám registr vždy po třech měsících srovná data o léčbě a komplikacích v regionech, budeme vědět, kam zacílit odborné semináře či preventivní programy. Získáme i přesná data o plýtvání léky. Už nyní tušíme, že část pacientů užívá některé léky duplicitně,“ uvedl prezident Diabetické Asociace ČR Milan Kvapil. Ocenil, že z dat bude možno potvrdit nové kvalitnější a zejména bezpečnější léčebné postupy, což pomůže rychleji je zavádět do léčby.

Události ČT: Případů cukrovky přibývá, pomoci má registr (zdroj: ČT24)

Registr bude spravovat Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Současné statistiky mapují jen celkové počty pacientů. Informace do něj budou dodávat nemocnice a zdravotní pojišťovny. Dostanou zpětnou vazbu, jak léčba zabírá. Odborné lékařské společnosti budou moci kontrolovat, zda lékaři dodržují doporučené postupy.

Náklady na léčbu diabetu představují podle odborníků přibližně desetinu zdravotnického rozpočtu, v němž se ročně pohybuje 300 miliard korun. Výdaje spojené s cukrovkou se odhadují na 38 miliard korun ročně, z toho 22 miliard je na léčbu a 16 miliard na sociální dávky a příspěvky pro diabetiky a sníženou produktivitu práce.

Většina peněz na léčbu jde na zvládání komplikací, což bývají:

  • 100 600 českých diabetiků má postižený zrak
  • 97 000 chronicky postižené ledviny
  • 40 000 trpí syndromem diabetické nohy
  • Infarkt je u lidí s cukrovkou až pětkrát častější než v běžné populaci
Vydáno pod