České ženy věnují méně času placené práci, více se vydají v domácnosti

Přestože muži v Česku odpracují více hodin v zaměstnání než ženy, jsou to nakonec české ženy, které mají z obou pohlaví méně volného času. Mnohem víc času totiž stráví péčí o domácnost, děti a příbuzné. Placená práce spolu s tou v domácnosti zaberou českému muži ve všední den průměrně šest hodin a jedenáct minut, ženě pak o 75 minut více. Ukázal to první ročník výzkumu o proměnách společnosti, při němž sociologové zkoumali v roce 2015 situaci více než 8 tisíc lidí nad 18 let.

„Stále existují rozdíly v trávení času mezi muži a ženami – navzdory tomu, že se mluví o rovnosti pohlaví. Muži si víc než ženy odpracují v placeném zaměstnání, ženy naopak přebírají větší zodpovědnost za domácí práce. Ve výsledku jim zbývá méně volného času,“ řekla k výsledkům socioložka Michaela Röschová. Neplacená práce podle ní zabere ženě víc času ze dne než ta placená.

První výzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR o proměnách české společnosti začal loni, do roku 2018 se zopakuje ještě třikrát. Vědci zkoumají rozvrh dne a dobu spánku, osobní péči a stravování, cestování a dojíždění za prací, placené práce a studia, domácí práce, péči o děti a příbuzné a také volný čas. Výsledky představují průměr všech, tedy pracujících, studentů i seniorů.

Ženy více spí, mají ale méně volného času

Ženy v Česku spí v průměru o deset minut déle než jejich protějšky. Spánkem tráví zhruba osm hodin. V osobní péči a stravování se obě pohlaví neliší, průměrně mu věnují něco přes dvě hodiny denně. V zaměstnání tráví muž ve všední den 4:41 hodiny a o víkendu 2:30 hodiny, žena přes týden v průměru 2:57 hodiny a o víkendu 1:26 hodiny.

Socioložka Michaela Röschová: Náš výzkum je v Česku unikátní (zdroj: ČT24)

Týdenní pracovní doba mužů činí 43,2 hodiny a žen 37,5 hodiny. Na volný čas zbývá ženám ve všední den v průměru šest hodin, mužům zhruba o 20 minut víc, o víkendu ženám sedm hodin a mužům 7:38 hodiny. Nejvíc volného času mají mladí do 24 let a senioři.

Úplně se ve srovnání s jinými zeměmi vymykáme délkou placené práce, ten dlouhý pracovní týden, vysoká zaměstnanost, praktická neexistence zkrácených úvazků. Opravdu většinu svého času trávíme prací.
Michaela Röschová
socioložka

Víc času než placená práce zabere ženě ta neplacená – přes týden domácími pracemi a péčí o děti stráví denně čtyři a půl hodiny a o víkendu o deset minut méně. Muž dvě a půl hodiny přes týden a o víkendu o čtvrt hodiny víc. „Ať už ženy souhlasí či nesouhlasí s tradičním rozdělením rolí, dělají dvě třetiny prací. Ty, co nesouhlasí, odpracují 63 procent, ty co souhlasí 66 procent. I když muž souhlasí s rovností, stále dělá jen třetinu. Ať už je hodnotový postoj jakýkoliv, v dělbě práce v domácnosti se to příliš neprojeví,“ uvedla socioložka.

  • Téměř třetinu volna lidé tráví u televize, denně tedy zhruba dvě hodiny.
  • Hodina denně připadá na odpočinek.
  • Necelou hodinu lidé stráví povídáním s rodinou a přáteli, půlhodinu čtením a poslechem hudby.
  • Půlhodinu denně jim zabere brouzdání po internetu, pár minut náboženské činnosti a dobrovolnictví.
  • S přibývajícím věkem se prodlužuje doba sledování televize a ubývá času s rodinou a přáteli.
  • Zdroj: Sociologický ústav Akademie věd ČR