Na léčbu psychicky nemocných půjde víc peněz. Vznikají centra duševního zdraví

Na léčbu psychicky nemocných půjde víc peněz (zdroj: ČT24)

Na obor pečující o duševní zdraví půjde v příštích letech víc peněz, ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny ho podpisem memoranda zařadily mezi své priority. Spolu s nimi se k podpisu přidali ještě zástupci odborné psychiatrické společnosti. Ročně jde na psychiatrickou péči kolem deseti miliard korun, částka by postupně měla narůst, peníze budou směřovat zejména do budování a chodu center duševního zdraví.

„Péče o psychicky nemocné nebyla v České republice dlouhodobě v popředí zájmu, tato péče se ale mění v Česku, Evropě a na celém světě,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Je přesvědčen, že v současnosti podfinancovaná psychiatrie se postupně vyrovná normám, které jsou zvykem v okolních zemích.

Psychiatrie podle bývalého předsedy psychiatrické společnosti a šéfa bohnické léčebny Martina Hollého dlouhodobě dostává ze zdravotnického rozpočtu mezi třemi až čtyřmi procenty. Nyní je to kolem 10 miliard korun ročně, k tomu se na pilotní projekty zavádění center duševního zdraví počítá z evropských fondů s 1,2 miliardami korun a na investice s 2,2 až 2,3 miliardami korun.

Ministr potvrdil, že dohodu zohlední při tvorbě úhradové vyhlášky, která stanoví, kolik mají platit zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za poskytovanou zdravotní péči. Podle Hollého porostou náklady předvídatelně a postupně. Nebude to růst skokový.

Ministr Němeček: Psychiatrie se stává prioritou (zdroj: ČT24)

Cílem je přesun z léčeben do terénu

Psychiatrická péče by v důsledku reformy měla omezit dlouhé hospitalizace a přesunout co nejvíc péče do terénu, k čemuž mají sloužit právě centra duševního zdraví, která mají tvořit mezistupeň mezi hospitalizací a ambulantní péčí. Podle plánu by mělo vzniknout 30 center do roku 2022.

Ministerstvo má připravený projekt na vznik prvních pěti center, pokud zájem bude větší, má resort v záloze projekt na vznik dalších patnácti, který by se mohl spustit ještě do konce letošního roku. Záleží na tom, jak budou kraje připraveny centra zřizovat.