Za loňskou havárii v Unipetrolu obvinili policisté dva lidi

Policisté v souvislosti s loňskou havárií v Unipetrolu obvinili dva zaměstnance z obecného ohrožení, řekl náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování ústecké krajské policie Zbyněk Dvořák. Obviněným hrozí až osm let vězení. V chemičce v Záluží u Litvínova hořelo loni v srpnu. Největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa.

Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo přes měsíc, další týdny čekali policisté na posudky od odborníků. „V průběhu vyšetřování bylo provedeno na 150 výslechů,“ řekl dnes vyšetřovatel Jiří Vopravil. „Znalecké posudky nekladou vinu celé společnosti Unipetrol, museli jsme určit lidi, kteří byli odpovědni za následky nebo rozsah havárie,“ uvedl. „Zjištěno bylo pochybení dvou osob, které nepostupovaly v souladu s vnitřním havarijním plánem,“ řekl vyšetřovatel.

„Oba obvinění jsou i nadále zaměstnanci společnosti Unipetrol RPA. Ctíme presumpci neviny,“ řekl mluvčí chemičky Jiří Hájek. „Jakmile se podrobně seznámíme s šetřením policie a vyhodnotíme jeho výsledky, zvážíme další kroky,“ doplnil. Unipetrol posuzoval příčiny havárie vlastním šetřením. Na jeho základě podle Hájka přijme společnost opatření, která by měla do budoucna minimalizovat vznik podobné události.

Za loňskou havárii v Unipetrolu obvinili policisté dva lidi (zdroj: ČT24)

Z posudků vyplynulo, že v jednotce byl předimenzován pojistný ventil. „To ale bylo dáno dobou vzniku zařízení a tehdejšími předpisy. V současné době jsou ty trendy už jiné,“ řekl Vopravil. Vyšetřovací tým měl zpočátku 13 členů z řad policistů a hasičů. „Museli jsme projít školením v Unipetrolu, abychom věděli, jak to v podniku chodí. Pak jsem museli načíst desítky směrnic a podkladů, abychom je mohli vyhodnotit. Směrnice jsme dostudovali prakticky v květnu,“ uvedl Vopravil. „Nejtěžší bylo určit, kdo je za havárii zodpovědný,“ dodal vyšetřovatel.

Ušlý zisk způsobený havárií dosáhl podle informací holdingu 7,4 miliardy korun. Požár v chemickém areálu v Záluží u Litvínova zasáhl etylénovou jednotku a hasiči zde zasahovali šest dní. Od požáru stála celá petrochemická výroba a pouze v menším rozsahu pracovala rafinérie. I přes velký požár se ale povedlo Unipetrolu přejít ze ztráty do sedmimiliardového zisku. Analytici tehdy odhadovali, že nebýt srpnové havárie, mohl být čistý zisk ještě o 1,5 miliardy korun vyšší.

Tisková konference: Za loňskou havárii v Unipetrolu obvinili policisté dva lidi (zdroj: ČT24)

Na likvidaci požáru se podílelo 43 hasičských jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Právě na základě této mimořádné události města Most a Litvínov přijala systém informování občanů prostřednictvím varovných sms zpráv. Obě radnice také zopakovaly žádost o rozšíření silnice kolem chemičky na čtyři pruhy.

Vydáno pod