Po zveřejnění fotky zloděje našel kolo i pachatele. Teď ho čeká soud s ochránci soukromí

Městský soud v Praze se bude muset znovu zabývat pokutou pro majitele obchodu s elektrokoly. Jakub Ditrich původně od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dostal pokutu pět tisíc korun za zveřejnění snímku zloděje kola na sociální síti, soud se ho ale později zastal. ÚOOÚ s rozsudkem nesouhlasil a podal kasační stížnost. Nejvyšší správní soud jí 8. června vyhověl, rozsudek zrušil a vrátil k novému projednání.

„Můžu potvrdit, že bylo ve věci meritorně rozhodnuto, rozsudek byl zrušen a vrácen,“ potvrdila informaci České televize mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. 

Ke krádeži elektrokola za zhruba třicet tisíc korun došlo v prodejně v Praze Holešovicích v listopadu 2011. Kolo si zloděj vyhlédl už dvě hodiny před krádeží přímo v prodejně a ven se pak dostal zadním vchodem. Krádež ale natočila bezpečnostní kamera.

Díky fotografii se našlo kolo i pachatel

Majitel firmy zavolal policii a druhý den fotografii zloděje umístil na Facebook. „Začali se ozývat lidé, že to kolo někde viděli. Došlo k tomu, že jsme vypátrali kolo a asi po čtyřech dnech ho policie zajistila někde na Palmovce v bazaru,“ uvedl tehdy Ditrich. Jiní lidé zase poznali pachatele krádeže, kterého nakonec policie dopadla. 

Majitel firmy ale dostal za zveřejnění fotky pokutu pět tisíc korun.  ÚOOÚ argumentoval tím, že záznamy by měly být předávány policii k dalšímu šetření a ne zveřejňovány na internetu. Pokud by totiž mělo být vše podle zákona, musel by mít okradený zlodějův souhlas. Bez něj nesmí podobenku zveřejnit nikde.

Firmy se ale zastal pražský městský soud: „Pachatel trestné činnosti, který úmyslně odcizí majetek, který mu nepatří, musí počítat s tím, že jeho práva na ochranu osobní identity nebudou chráněna stejně jako práva osob, které jednají v souladu se zákonem,“ stálo v rozsudku. ÚOOÚ ale podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a ten mu nyní vyhověl.