Bouřné dny nekončí, meteorologové vydali novou výstrahu

Déle než týden trvající období lokálních bouřek nekončí. Meteorologové i pro sobotní odpoledne vydali výstrahu, která varuje před silnými bouřkami s přívalovým deštěm. S výjimkou Liberecka a Královéhradecka se týká všech českých krajů.

„V průběhu sobotního odpoledne se budou vytvářet bouřky s velmi malým pohybem, které mohou být v Čechách a Českomoravské vrchovině lokálně provázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem třiceti milimetrů za hodinu,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Krupobití v Hořovicích a okolí
Zdroj: HZS Středočeského kraje

Výstraha platí od sobotního poledne do desáté hodiny večerní, kdy se mají bouřková oblaka začít rozpadat, a týká se území od Chebu po Třebíč a od Litoměřic po Český Krumlov. Nejvýrazněji by se bouřky mohly projevit v jihozápadní polovině Čech, čili v oblasti, kde se současná, nebývale dlouhá bouřková aktivita 23. května poprvé výrazněji projevila, když Strakonicko a Prachaticko (a také střední Čechy) zasypaly kroupy.

Spolu s bouřkami a možným přívalovým deštěm meteorologové současně varují před případným krátkodobým vzestupem hladin na menších tocích. 

Bouřky zřejmě přijdou i v neděli

Jak tento týden připomněl meteorolog České televize Jiří Žák, bouřky v tomto období nejsou ničím výjimečné, nezvykle může působit jen dlouhá doba jejich trvání. Oblast nízkého tlaku vzduchu nad střední Evropou se totiž pohybuje jen velice pomalu, navíc je vyplněná relativně teplým a zejména vlhký vzduchem. Sluneční paprsky vlhký vzduch zahřívají a ženou vzhůru, kde z něj vznikají právě bouřkové mraky.

Důkazem vlhkosti jsou také (pro přelom května a června nezvyklé) ranní mlhy, které se i v sobotu ráno vyskytovaly v Plzni, Praze nebo Liberci.

Meteorolog Pavel Borovička dodává, že stejné klimatické podmínky jako v sobotu Česko čekají i v neděli; teploty by se znovu měly pohybovat mezi dvaadvaceti a šestadvaceti stupni s polojasnou nebo oblačnou oblohou. „Místy se znovu mohou vyskytnout bouřky a nedá se vyloučit, že i v neděli by mohly být silné, s přívalovými srážkami nebo kroupami. Opět platí, že vyšší pravděpodobnost je na jihu a na jihozápadě území,“ dodává.

Výhled: Regulérní léto

Změnu by měl přinést začátek nového týdne, v pondělí i v úterý má mraků výrazně ubýt a déšť se může objevit jen při přechodně zvýšené oblačnosti na západě republiky. Jinak republiku čeká slunný začátek týdne, kdy by měly teploměry opět překonat hranici letního dne (25 stupňů Celsia). 

K teplotám nad pětadvacet stupňů se Česko naplno dostane v následujících čtyřech týdnech. Podle dlouhodobého výhledu ČHMÚ se maximální denní teploty příští týden budou pohybovat mezi 20 až 26 stupni, poté bude průměrná denní teplota zvolna stoupat.

Z hlediska srážek budou následující čtyři týdny spíše průměrné, v závěru ale až nadprůměrné. „Nejvíce atmosférických srážek by mělo spadnout pravděpodobně v posledním týdnu období s průměrným týdenním úhrnem kolem 23 milimetrů a nejméně v prvním týdnu období s úhrnem kolem 13 milimetrů, předpovídají meteorologové.