Zeman se zastal krajů. Návrh na zdanění církevních náhrad má jeho podporu

Návrh Jihočeského kraje na zdanění církevních náhrad má podporu prezidenta Miloše Zemana. Řekl to po jednání s jihočeskými zastupiteli v Českých Budějovicích, kde zahájil třídenní návštěvu regionu. Zároveň slíbil, že se bude zabývat žalobami na nevydaný majetek. Pokusí se kvůli tomu sejít s kardinálem Dominikem Dukou a věc s ním projednat.

Prezident při návštěvě Jihočeského kraje řekl, že v době, kdy byl na začátku 90. let v československém federálním shromáždění, zažil první vlnu církevních restitucí. „Tehdy avizovali, že to bude poslední požadavek, uběhlo mnoho let a my vidíme, že tomu tak není,“ konstatovla Zeman s tím, že návrh Jihočeského kraje zdanit náhrady proto chápe.

Peněžité náhrady dostávají církve za majetek nevydaný v církevních restitucích. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) ale označil snahy církve jako nemorální.

Už dříve uvedl, že návrh na zdanění náhrad je reakcí na žaloby církve, které podala proti kraji, obcím, městům, ale i právnickým nebo fyzickým osobám v regionu. Opozice ale hejtmana kritizovala, podle ní jde jen o mstu církvi.

ČSSD versus její předseda

Zdanění náhrad původně navrhli komunističtí poslanci. Návrh jihočeského zastupitelstva, ve kterém má většinu koalice komunistů a sociálních demokratů, je vůči církvím přísnější než poslanecký. Kromě náhrad chce, aby stát vybíral daň i z příspěvků na činnost.

Myšlenka zdanění náhrad je v ČSSD značně populární. Kromě jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ji podporují i další sociálnědemokratické hlavy krajů. Asociace krajů se dohodla, že bude v létě o možném zdanění náhrad jednat s vládou. V posledních týdnech podpořili zdanění i předseda Senátu Milan Štěch a někteří poslanci ČSSD. „Budu doporučovat našemu klubu, abychom hlasovali pro. Vyčerpali jsme všechny možnosti, které jsme měli, abychom zvrátili průběh církevních restitucí,“ uvedl Jeroným Tejc.

Vláda se odvolává na koaliční smlouvu

Zeman už o víkendu v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 krajům doporučil, aby spory s církvemi zkusily vyřešit dohodou, jako on uzavřel s kardinálem Dominikem Dukou v souvislosti s nároky katolické církve v areálu Pražského hradu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už ale dříve řekl, že se na podobě církevních restitucí, jak byly schváleny v roce 2013, nebude nic měnit. Odvolává se přitom i na koaliční smlouvu. Podle ní se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženských společností měnit. Lidovci navíc pohrozili, že pokud by takový návrh prošel, položili by vládu.