Líbal u soudu popřel, že by chtěl ovlivnit ředitele Vězeňské služby. Mluvil o spiknutí

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice Tomáš Líbal popírá, že by se pokoušel podplácet a vydírat někdejšího šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška. Líbal to uvedl před táborským soudem, který se případem zabývá. Líbalovi hrozí za vydírání, podplácení a nedovolené ozbrojování až šestileté vězení. Sám však vnímá celou záležitost jako spiknutí proti sobě. „Byl jsem mu solí v očích a vybral si cestu, jak mě zlikvidovat,“ prohlásil před soudem Líbal na adresu Ondráška.

Bývalý ředitel litoměřické vazební věznice podle obžaloby nabízel Ondráškovi úplatek, pokud by mu zařídil návrat do užšího vedení Vězeňské služby. Líbal v minulosti vykonával funkci ekonomického náměstka, z níž byl ale odvolán.

Navíc prý Líbal Ondráškovi tvrdil, že dokáže ovlivnit, aby Česká televize nevysílala negativní reportáže o Vězeňské službě. Podle státního zástupce měl Líbal nabízet úplatek loni v létě ve zotavovacím zařízení v Pracově na Táborsku.

Líbal ale tvrdí, že spolu oba muži hovořili o záležitostech, které se týkaly Vězeňské služby. Ondrášek ho pak prý pozval na několik schůzek v Praze. Před nimi však už celou záležitost Ondrášek oznámil Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a průběh setkání si nahrával. „On byl lídrem těch rozhovorů, několikrát se ptal na případný úplatek a já jsem vždy jen neurčitě říkal hmm, hmm,“ uvedl před soudem Líbal.

Toho zadržela GIBS loni v srpnu a soud ho poslal do vazby. Ondrášek loni v srpnu novinářům řekl, že už po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. Podle Líbala však Ondrášek na funkci nestačil a řadu svých podřízených s letitou praxí zbytečně propustil.