České gripeny vzlétly k „mlčícímu“ airbusu

Dva gripeny české armády v pátek vzlétly k ostrému startu. Musely zkontrolovat španělský civilní airbus, který neodpovídal leteckým dispečerům. Spojení se strojem se pilotům podařilo navázat až při vizuálním kontaktu z kokpitu do kokpitu. Podobná situace nastává podle zástupců armády výjimečně.

„Vzhledem k tomu, že posádka letounu nereagovala ani na nouzové frekvenci, provedli jsme kontrolu kokpitu a s piloty navázali vizuální kontakt. Pak se teprve na nouzové frekvenci přihlásili,“ uvedl kapitán a pilot jednoho z gripenů Jan L.

Stíhači následně letadlo doprovodili až na hranici s Německem. „Někdy se letadla sama přihlásí ještě předtím, než k nim doletíme. Podobný případ, kdy by došlo až na vizuální kontakt s posádkou, je spíše výjimkou,“ dodal armádní pilot.

Deset ostrých startů za rok

Vzdušné síly české armády mají k dispozici čtrnáct strojů Jas-39 Gripen. Dva z nich zajišťují v rámci ochrany českého vzdušného prostoru nepřetržitou pohotovost. K ostrému startu vzlétly v pátek odpoledne. Španělský civilní airbus identifikovali piloti několik minut po vzletu.

V případě vyhlášení ostrého startu vyrážejí gripeny k letounům, které se chovají nestandardně, tedy neodpovídají, nehlásí se na dané frekvenci nebo k letounům v nouzi. Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka zaznamenají za rok asi deset ostrých startů.