Cenu Olgy Havlové získal nevidomý fotograf Václav Fanta

Cenu Olgy Havlové letos získal fotograf Václav Fanta. Muž, který před pětadvaceti lety přišel o zrak, spoluzakládal někdejší Katolickou nadaci pro nevidomé, založil pěvecký sbor nevidomých Vokál a je také autorem deskové hry pro nevidomé.

Ocenění, jež bylo z podnětu Havlové poprvé uděleno v roce 1995, má zvýšit všeobecné povědomí o životě lidí se zdravotním postižením a cílí na občany, kteří navzdory svému handicapu pomáhají ostatním znevýhodněným. Letos porotci vybírali z dvaadvaceti jmen. 

Na Fantu padla volba mimo jiné proto, že „aktivně pomáhá a dodává životní optimismus“. Organizuje zájezdy, podílí se na tvorbě charitativních kalendářů a svou deskovou hru Quardo založil na principu pexesa: při sbírání dvojic kartiček hráči nevyužívají zrak, ale hmat, a snaží se spárovat karty se stejně vysekanými symboly. Quardo hrají třeba v Kanadě, Rusku nebo Panamě, u nás se v něm dokonce pořádají turnaje.

Ať člověk pomáhá lidem

Při přebírání plastiky Olbrama Zoubka nazvané Povzbuzení Fanta zavzpomínal na to, že se coby fotograf setkával s Olgou Havlovou v Divadle Na Zábradlí. „Nikdy by mě tehdy nenapadlo, že se tato skromná dáma stane první dámou a že já někdy dostanu její cenu,“ uvedl. „Věci neberu jako nějakou hroznou tragédii, ale beru je jako zkoušku. A když už člověk něco dělá, tak ať pomáhá lidem, anebo blízkým,“ dodal.

In memoriam získaly zvláštní ocenění aktivistka Lucie Bittalová, která iniciovala kampaň Měsíc raka jako výzvu k prevenci rakoviny děložního čípku, a Jitka Štambachová, bývalá výkonná ředitelka Nadace Bona a organizátorka projektů pro lidi s duševním onemocněním. 

Reportáž: Cena Olgy Havlové pro Václava Fantu (zdroj: ČT24)