Zvýšíme platy ve zdravotnictví o desetinu, slibuje koalice. Dosud se však neshodla, kde na to vzít

Vládní koalice se snaží najít společné řešení, které by umožnilo zvýšit platy ve zdravotnictví. Premiér, ministr zdravotnictví i ministr financí navštěvují nemocnice a shodně slibují růst platů v průměru o desetinu. Zatím se ale rozcházejí v tom, kde na to získat peníze. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD musí padnout definitivní rozhodnutí 30. května.

Zásadní spor se v koalici vede o to, zda je ve zdravotnictví dostatek peněz, nebo ne. Růst platů o deset procent slíbily všechny strany. Ovšem ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO uvádí, že na to není potřeba tolik miliard, kolik požaduje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Také on už ale požadavky upravil.

Původně ministr Němeček žádal deset miliard korun, teď podle něj stačí pět. Andrej Babiš je ale ochotný dát jen dvě miliardy. Připouští přitom, že prostor pro zvýšení této částky ještě z jeho strany je. „Myslím, že naše představy se příliš nerozcházejí. Určitě nalezneme nějaký kompromis,“ sdělil Babiš.

Premiér žádá zvýšit platby státních pojištěnců

„Bojujeme, jak můžeme, abychom mohli zdravotníky zaplatit, aby měli světlo na konci tunelu,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD prosazuje, aby částka alespoň pět miliard korun připlynula do systému zdravotního pojištění v rámci plateb za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané. Vláda má o růstu plateb za státní pojištěnce hlasovat na jednání 30. května.

Pro zvýšení platů ve zdravotnictví je i opoziční TOP 09, která se kloní k vyšší částce, než navrhuje ministr financí. „Je potřeba, aby to byla vyšší suma a platy aby rostly,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09.

Spor o miliardy za nákup přístrojů

Kolik peněz bude nakonec na platy, ovlivňuje i pořizování přístrojů ve zdravotnictví. Nově o nich rozhoduje takzvaná přístrojová komise. Ta má aktuálně schvalovat dalších čtyřicet žádostí. Podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR ale k zásadním úsporám v této oblasti nedošlo. „Zachovejme přístrojovou komisi a zpřesněme pravidla, podle kterých rozhoduje,“ navrhuje předseda vlády Sobotka.

Koalice hledá peníze, aby mohla přidat lidem ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Komise zatím rozhodla o nákupech za šest a půl miliardy korun. Pojišťovny navrhovaly záporné stanovisko u přístrojů za 1,8 miliardy, protože podle jejich názoru nebyl nákup přístrojů ekonomický.  Komise jim však vyhověla pouze ve stamilionových úsporách. Proto teď pojišťovny požadují změnu a chtějí silnější hlasovací právo.

„Byly zde pochybnosti o tom, zda z hlediska dostupnosti a rozmístění přístrojů po republice je nákup nezbytně nutný, ale byli jsme často přehlasováni,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislav Friedrich.

Na stranu pojišťoven se přidal i ministr financí Babiš, který argumentuje tím, že přístrojová komise nesplnila zadání. „Nakoupila dvě stě dvacet dva přístrojů a nakoupila je netransparentně. Žádal jsem, aby ministr zdravotnictví zveřejnil mapu všech přístrojů, počítačových tomografů a magnetických rezonancí,“ sdělil Babiš.

Svatopluk Němeček mu však oponuje. „Ministr financí není doma v oblasti zdravotnictví, myslím, že je podstatné, že se na modelu, jak mají být přístroje pořizovány, shodly pojišťovny a bavíme se o změnách,“ řekl Němeček.