Novinářská cena 2015: Mezi třinácti vítězi jsou dva reportéři ČT

Mezi třinácti novináři, kteří získali v českých médiích uznávanou Novinářskou cenu za rok 2015, jsou také dva žurnalisté České televize. Dalibor Bártek a Lukáš Landa z týmu Reportérů ČT získali hlavní ceny v kategoriích audiovizuální žurnalistiky. Cenu dále mimo jiné získali komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk, Martin Veselovský z DVTV nebo Magdalena Sodomková z Lidových novin. Celkem porota v soutěži pořádané Open Society Fund vybírala z 360 příspěvků.

Cenami nejsilněji rezonovalo téma uprchlictví. Historicky první Cenu solution journalism si odnesl Tomáš Lindner z týdeníku Respekt za dlouhodobé mapování tématu a hlavně za příklady řešení, které lidé v Německu v souvislosti s uprchlickou krizí využívají.

V kategorii Nejlepší psaný komentář zvítězil Petr Honzejk z Hospodářských novin, který se snažil na téma nahlédnout z jiných úhlů, například z pohledu vietnamského ekonomického migranta žijícího v Praze. Po převzetí ceny ocenil atmosféru, která v Hospodářských novinách vládne. „Platí v ní to, co je zlatou zásadou žurnalistiky: Fakta jsou svatá, komentář je svobodný,“ řekl.

Korupce, špinavé peníze a ruská propaganda

Nejlepším audiovizuálním analyticko-investigativním příspěvkem se stala série reportáží Dalibora Bártka z ČT, ve které propojil korupční kauzu s případy praní špinavých peněz prostřednictvím reklamního průmyslu.

Za nejlepší audiovizuální reportáž převzal cenu redaktor pořadu Reportéři ČT Lukáš Landa, který se ve snímku Nebezpečná hra na vojáky věnoval aktivitám polovojenské skupiny, která vnímá Rusko jako svého spojence proti silám NATO. „Vždycky máte radost, když si někdo všimne vaší práce,“ řekl Landa po získání ceny.

V rozhovoru pro Události, komentáře uvedl, že jeho reportáž vznikla s vědomím skupiny, kterou natáčel po rozhovoru s jejím vedoucím. „Po natočení reportáže jsem se ptal hlavního aktéra, jestli trvá na svých slovech a chce je tam mít. On mi řekl, že ano,“ upozornil oceněný reportér. Současně však míní, že členové skupiny „nebyli nadšeni z toho, jak reportáž dopadla“.

Lukáš Landa: Velitel skupiny s natáčením svolil, asi netušil, co zazní (zdroj: ČT24)

Jan Boček a Marcel Šulek získali Cenu za inovativní online žurnalistiku, a to za interaktivní příspěvek o znepokojivé demografické situaci v Rusku.

Veselovský oceněný porotou i veřejností

V audiovizuálním rozhovoru uspěl Martin Veselovský z DVTV s rozhovorem s Martinem Konvičkou. Stejný příspěvek zvítězil i v online hlasování o Česko-slovenskou cenu veřejnosti. V Nejlepším psaném rozhovoru pak Magdalena Sodomková pro Lidové noviny zpovídala autora dokumentárního filmu o situaci potomků somálských uprchlíku v Dánsku.

Další oceněné příspěvky se zaměřovaly na Rusko. V kategorii Nejlepší psaný analyticko-investigativní příspěvek zvítězil šéfredaktor webu Hlídacípes.org Robert Břešťan, který se věnoval hlavně ruským ekonomickým zájmům v České republice.

Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získali studenti Adam Nedvěd a Tomáš Ducháček za projekt věnovaný kontrole veřejných zakázek před ÚOHS.

Nejlepší psanou reportáž roku 2015 napsala redaktorka časopisu Newsweek Kateřina Šantúrová, která se věnovala současnosti i historickým souvislostem výroby a distribuce pervitinu. Jana Ustohalová se stala vítězkou Ceny za regionální žurnalistiku s rozhovorem o odsunu brněnských Němců po druhé světové válce. Cenu za Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikaturu převzal Vhrsti za své kresby do časopisu Rodina a škola.

Novinářská cena byla vyhlášena již pošesté. O vítězi každé kategorie rozhoduje čtyřčlenná odborná porota.