Slábnoucí Okamura má spojence ve Straně práv občanů. Jdou za Zemanem a proti migraci

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které by se podle dubnových průzkumů voličských preferencí teď nemělo šanci dostat do Poslanecké sněmovny, našlo spojence pro podzimní volby do krajských zastupitelstev. Okamurovo SPD oznámilo, že pro krajské volby uzavřelo dohodu o spolupráci se Stranou práv občanů.

S výjimkou Zlínského a Pardubického kraje spolu obě strany půjdou do voleb ve všech regionech v koalici. Krajské volby vnímají tyto strany podle Okamury jako referendum o tom, zda si „občané přejí demokracii a zda si přejí či nepřejí migranty z jiných nepřátelských kultur“.

Preference SPD v dubnu na dvou procentech

„Přes drobné programové rozdíly, nás, zemanovce a okamurovce, spojuje několik zcela zásadních věcí. Jsme jediné dvě strany, které kontinuálně stojí za svým prezidentem Milošem Zemanem,“ uvedl Okamura. Oba subjekty podle něj sbližuje i postoj k přímé demokracii a k migrační krizi.

„Jako jediné parlamentní strany věrohodně a dlouhodobě bojují proti muslimské kolonizaci Evropy,“ řekl Okamura. Podle dubnového průzkumu agentury Median by hnutí Svoboda a přímá demokracie získalo ve volbách do Sněmovny dvě procenta hlasů. Výsledky SPO agentura neuvedla.

Oficiálně startuje kampaň také ANO

Kampaň pro podzimní krajské a senátní volby se sloganem „Chceme lepší Česko“ také zahájilo současné nejsilnější politické uskupení, vládní hnutí ANO. Chce se soustředit na zdravotnictví, bezpečnost, školství, dopravní infrastrukturu, sociální služby a transparentní řízení úřadů.

„Do prázdnin bude dominovat billboardová kampaň, hlavní fáze přijde na konci léta,“ uvedlo hnutí ANO v oficiální tiskové zprávě. Na centrální úrovni by na oslovení voličů před hlasováním mělo jít šedesát milionů korun.

Vydáno pod