Tlustá čára za Okamurou, Úsvit má nový název, logo i předsedu

Úsvit - Národní koalice je nový název parlamentního hnutí. O změně rozhodli delegáti na volební konferenci. Hnutí spolu s názvem změnilo i logo - ve znaku má červeno-modrého lva s korunkou, a zvolilo si nového předsedu. Stal se jím válečný veterán Miroslav Lidinský. Za hlavní motiv konference se dá považovat snaha odstřihnout se od sporů s původním zakladatelem a do nedávna i předsedou Tomiem Okamurou.

Já jsem předsedou jiného hnutí a opravdu se nehodlám zabývat žádnými margináliemi, či problémy pučistů a zrádců.
Tomio Okamura
bývalý předseda Úsvitu a nynjěší předseda hnutí SPD

Mezi kandidáty na post předsedy byl s Lidinským i místopředseda strany Marek Černoch, ten se ale ve svém projevu kandidatury vzdal a podpořil prvně jmenovaného. Tomu pak ve volbě dala hlas většina delegátů strany. „Název se změnil, ale principy si strana ponese s sebou a bude se více zajímat o aktuální otázky zejména z hlediska bezpečnosti,“ řekl po svém zvolení České televizi čerstvý předseda. Černoch se stal prvním místopředsedou, jak si přál.

Nový šéf Úsvitu míří ke Konvičkovi a islamofobům

Zmínil, že téma uprchlíků představuje pouze část bezpečnostních otázek, patří k nim třeba i organizovaný zločin a další. Na otázku, jak se dívá na možné hrozby spojené s přílivem migrantů, uvedl jako možné řešení zesílení ochrany státní hranice.

Mě překvapilo, že předsedou není nikdo z Poslanecké sněmovny, protože takový člověk by měl ovlivňovat hlavně to, co se děje ve sněmovně. Měl by to řídit, měl by to nějakým způsobem směřovat, takže ta volba je pro mě dost zvláštní.
Radim Fiala
bývalý poslanec Úsvitu a nynější člen Svobody a přímé demokracie

Už ve svém nominačním projevu naznačil ochotu spolupracovat s Martinem Konvičkou, který je lídrem hnutí „Islám v ČR nechceme“, kritikem tohoto náboženství. Jeho názory někdy bývají označovány za extrémní. Lidinský ale tvrdí, že nelze přehlížet širokou podporu Konvičkových příznivců. „Já bych se nechtěl uchýlit k tomu, abychom hnutí stavěli do pozice radikálů,“ prohlásil.

Změnami se hnutí chce odstřihnout od Okamury

Úsvit se přijatými změnami chce odstřihnout od sporů, které vyústily v odchod části členů včetně zakladatele strany Tomia Okamury. V současnosti má prý přibližně 155 členů. Okamura stranu opustil v únoru letošního roku po vzpouře části členů. Společně s dalším bývalým členem Úsvitu Radimem Fialou založil vlastní stranu Svoboda a přímá demokracie.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček zdůrazňuje, že Lidinský se zkušenostmi v bojích v Afghánistánu a řadou vyznamenání může být charizmatickou osobností pro určité voliče v pravé části názorového spektra s vlasteneckými pohnutkami. „Dovedu si představit situaci, kdy by příliv imigrantů do střední Evropy byl podstatně vyšší, než dnes, že by obavy z uprchlíků nabyly takových rozměrů, že i tato dosud marginální hnutí budou mít najednou význam,“ míní Petr Nováček. 

  • Dvaačtyřicetiletý veterán vystudoval střední průmyslovku a v 90. letech pracoval u českobudějovické zásahovky.
  • V roce 2003 vstoupil do armády k Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG), mimo jiné působil v misi v Afghánistánu. Zde byl v červenci 2007 těžce raněn a přišel o nohu.
  • Obdržel řadu vyznamenání, mimo jiné Stříbrný a Bronzový kříž ministra obrany a medaili Karla Kramáře za hrdinství.
  • Má kvalifikaci jako policejní pyrotechnik, policejní potápěč a letecký záchranář; aktivně se věnuje golfu handicapovaných, je vicemistr Česka i Evropy.
  • Až dosud byl nestraník bez politické zkušenosti, pouze v říjnu 2014 na Pelhřimovsku neúspěšně kandidoval za O. K. stranu do Senátu.