Soud začal rozplétat žalobu bývalého bosse Sparty: Po státu chce desítky milionů

Bývalý šéf fotbalové Sparty Petr Mach znovu u soudu – tentokrát ale v roli žalobce. Po České republice požaduje odškodnění přes 80 milionů korun. Tvrdí totiž, že z jeho trestního spisu zmizel klíčový důkaz, který prokazoval machinace na Machově švýcarském bankovním účtu. Z tohoto konta mu prý měly zmizet peníze za prodej Sparty. Stát ovšem žalobu odmítá s tím, že Machova tvrzení nejsou ničím podložená a nároky navíc mohou být promlčené. V pátek začal věc řešit Obvodní soud pro Prahu 2.

Ten samý soud přitom podle Macha manipuloval s jeho trestním spisem. Ztratily se prý důkazní materiály, které prokazovaly praní špinavých peněz v bance Credit Suisse, a ve spisu se později objevily jejich upravené podvrhy. Proto Mach žaluje ČR kvůli nesprávnému úřednímu postupu. Desítky milionů, které Mach požaduje od státu, jsou podle něho částka, která mu zmizela ze švýcarského konta.

„Živnostenská banka původně vydala policii zhruba šest dokumentů. Odstraněny ze spisu byly ty, které prokazovaly trestnou činnost na mém kontě. Ztratil se především výběrní lístek a byl nahrazen zmanipulovanou fotokopií, na které chybí číslo účtu, podpis výběrce, podpis bankéře a ověření banky. Na základě takového lístku by banka nepochybně žádné peníze nevydala,“ tvrdil Mach u soudu.

Výběrní lístek i další údajně chybějící dokumenty si v rámci mezinárodní právní pomoci vyžádal švýcarský prokurátor, který tunelování Machových švýcarských účtů vyšetřuje.

Podle Macha se přes jeho konto „vypraly“ peníze z privazitace

Mach tvrdí, že přes jeho švýcarské konto proteklo celkem 150 milionů dolarů. „Takové peníze jsem tam samozřejmě nikdy neměl, přitom transakce probíhaly mým jménem (…) Byly to šeky, půjčky, hypotéky na mé jméno, i když jsem v té době byl ve vězení a byl jsem jedinou osobou oprávněnou k účetním operacím,“ tvrdí podnikatel.

Mach se domnívá, že peníze „vyprané“ prostřednictvím zaměstnanců banky pocházely z české privatizace, média dříve spekulovala o Mostecké uhelné společnosti. 

Machovi prý přiznal soudce, že se dokumenty ztratily (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových však zastává názor, že Machova žaloba neprokazuje příčinnou souvislost mezi nesprávným úředním postupem a vznikem škody. Při prověrce prý nebylo zjištěno, že by se spisem někdo manipuloval. 

Mach ale uvedl, že mu samotný soudce přiznal, že příslušné dokumenty nedohledal a ztratily se. „Jsme si jistí, že příslušná část spisu nikde na soudech není, což znamená, že ji někdo musel odcizit,“ uvedl k tomu už loni ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Jednání u soudu bude pokračovat v srpnu, kdy by měl Mach předložit důkazy pro svá tvrzení.

Bývalého fotbalového bosse obvinila policie v roce 1998 v souvislosti s koupí luxusního vozu BMW v Německu. Odsouzen byl na pět let za krácení cla, z trestu si odseděl polovinu. Někdejší sponzor ODS Mach tvrdí, že obvinění bylo vykonstruované, policie prý od něj chtěla získat informace o financování strany. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu, pražský vrchní soud ho ale v roce 2008 pravomocně osvobodil.