Muž odůvodnil střelbu na demonstraci stresem, dostal prospěšné práce

Jiří Borovička, který při únorové protimigrační demonstraci v Praze střílel do vzduchu z plynové pistole, dostal u soudu za výtržnictví 200 hodin obecně prospěšných prací a propadne mu zbraň. Jedenadvacetiletý dělník trest přijal a vzdal se práva na odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Akci na Loretánském náměstí pořádala krajně pravicová Národní demokracie. Na místě se sešlo zhruba šest stovek lidí. Mladík, kterému hrozilo až dvouleté vězení, u Obvodního soudu pro Prahu 1 popsal, že si zbraň opatřil na benzinové pumpě v Dobřichovicích týden před demonstrací, údajně na svou obranu. Zbraň mu měl za tisícikorunu prodat známý.

Podle rozsudku vystřelil Borovička nejméně osmkrát, a to se slovy „blaničtí rytíři jsou připraveni“. „V tu chvíli mi to přišlo jako vhodný nápad, byl jsem malinko ve stresu,“ vysvětlil střelbu do vzduchu. Dostal se totiž na pódium mezi hlavní řečníky a „nikdy nestál před tolika lidmi“.

Jiří Borovička
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle soudkyně Vlasty Langhamerové ale muselo být obviněnému naprosto zřejmé, že použití zbraně na takovémto prostranství je nepřijatelné. „Mohl někoho zranit nebo to mohlo vést k nějaké akci a reakci s mnohem závažnějšími důsledky,“ konstatovala.

„Myslím, že jsem mířil do vzduchu. Byla to plynovka, z toho dopředu nic nevylítne, náboj vyletí do boku,“ odpověděl Borovička na dotaz soudkyně, jestli se nebál, že někoho zraní. Po činu se na místě sám přihlásil policistům.

Soud při ukládání trestu vyhověl návrhu státního zástupce Jana Sklenáře. Ten upozornil, že v Borovičkově případu mírně převažují polehčující okolnosti, protože má čistý rejstřík a nad činem vyjádřil lítost. Přitěžující pro mladíka bylo naopak to, že střílel před velkým počtem lidí.