Danit, či nedanit náhrady pro církve? Vláda se neshodla

Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh komunistů jako jediný z ministrů podpořil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Lidovci to považují za populistické. Koalice bude o věci ještě jednat. „Fakticky je to tak, že komunisté se nás po dvou letech vlády ptají, jestli ještě existuje vládní koalice,“ poznamenal Sobotka k opozičnímu návrhu, který podle něj obsahuje řadu nedostatků. Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem KSČM budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí.

Dá se předpokládat, že postoj vládních stran ve sněmovně bude nejednotný. Legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) připravila pro jednání kabinetu návrh nesouhlasného stanoviska. Zdanění by podle něj ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vládních legislativců návrh KSČM také představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity.

„Již jednou v roce 1948 KSČM sebrala majetek církvím a perzekuovala duchovní i laiky. Nyní vláda projednává druhý pokus KSČM na zdanění. Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finanačního vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO,“ uvedl na

twitteru k dnešnímu jednání místopředseda lidovců Marian Jurečka. 

Podle KSČM by zdaněním církevních náhrad mohl stát ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení asi jedenáct a půl miliardy. Pražský arcibiskup Dominik Duka však začátkem dubna řekl, že pokud by parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Události ČT: Ministři se přeli o daně v zemědělství a církevních restitucích (zdroj: ČT24)

„Dodanit finanční kompenzace je jeden z možných způsobů, jak uspokojit kritiku lidí,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Kardinál Duka hovoří v souvislosti s návrhem KSČM o skryté perzekuci církve ze strany některých politiků.

Já určitě souhlasím, prohlásil Andrej Babiš

„Církevní restituce je tunel, a pokud dnes komunisti navrhují je zdanit, tak já určitě souhlasím,“ prohlásil nedávno místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš v reakci na to, že jej lidovci kritizovali za kauzu Čapí hnízdo.

Jenže všichni jeho kolegové z hnutí ANO ve vládě tak jednoznačný názor nemají. „Chceme ještě diskutovat. To byl úkol i pro ministra spravedlnosti a další, abychom se na to podívali z právního pohledu,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Finanční náhrada podle nynějšího zákona o daních z příjmů totiž není předmětem daně. Tím není ani příjem z bezúplatného nabytí majetku v rámci restitucí.

„Pokud nechceme uvažovat o zdanění jiných restitučních nároků, které byly restituentům vydány ze strany státu, tak je tento návrh z kategorie sci-fi,“ prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka. Podobné stanovisko zastává i ministr vnitra. „Předpokládám, že vláda to odmítne včetně hlasů ministrů z hnutí ANO,“ řekl Milan Chovanec (ČSSD).

Podobný postup už jednou odmítl Ústavní soud

V návrhu nesouhlasného stanoviska pro vládu rovněž stojí, že zdanění náhrady by ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vlády také návrh KSČM představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity.

Jako příklad uvádí velmi podobný postup týkající se dodatečně zdaněné státní podpory stavebního spoření, který již dříve Ústavní soud zamítl. Vláda také poznamenává, že podle současného zákona o daních z příjmů nejsou dotace, příspěvky a další podpory církvím z veřejných rozpočtů předmětem zdanění, a proto by bylo nesystémové, kdyby se zdaňovala i tato finanční náhrada.

Vláda má na stole návrh zdanění církevních náhrad (zdroj: ČT24)

Zcela jasně se proti komunistickému návrhu vymezují poslanci pravicové opozice. „Je to zločin ze strany komunistické strany. A ještě skandálnější je, že se k tomu přihlásil ministr Babiš,“ uvedl Marek Benda z ODS.

„Každý ví, že to je zcela mimo zákon. Jedná se o smlouvy soukromoprávního charakteru, které stát nemůže jen tak jednostranně upravit žádným zákonem. Ani daňovým,“ uvedl předseda TOP09 Miloslav Kalousek.

Finanční náhrady církve dostávají už třetím rokem za svůj bývalý majetek, který vlastní města nebo kraje. Peníze nedaní. Celkem mají dostat 59 miliard a od roku 2014 se nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci. Bez ohledu na stanovisko vlády se tímto návrhem budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí.