Bývalé šéfky z ministerstva, která najela do policisty, se nezastal ani Ústavní soud

Bývalá šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová neuspěla se stížností u Ústavního soudu (ÚS). ČT to zjistila ze soudní databáze. Nezmarová dostala šestiměsíční podmínku kvůli najetí do policisty nedaleko Pražského hradu. Vinu ale odmítala s tím, že šlo o nedorozumění. Ústavní soud zatím nezveřejnil text rozhodnutí, pouze verdikt.

Nezmarová do policisty najela v dubnu 2014, když se na Pražském hradě konal summit východoevropských prezidentů a byla tam uzavřená doprava. Bývalá šéfka protokolu zákaz vjezdu nerespektovala a najížděla na policistu, který se ji pokoušel zastavit.

Policista před řidičkou ustupoval, ona mu předním nárazníkem narazila do nohy. K zastavení vedla až opakovaná výzva k zastavení a hrozba střelnou zbraní. Vše se obešlo bez zranění. Nezmarová vinu odmítá, podle ní šlo o nedorozumění.

Podmínku udělil Nezmarové Obvodní soud pro Prahu 1, verdikt potvrdil i pražský městský soud a Nejvyšší soud, který loni v listopadu odmítl její dovolání. „Především nelze pochybovat o tom, že automobil, pokud jím pachatel úmyslně najíždí na jinou osobu, je zbraní, neboť jeho prostřednictvím je zjevně možno učinit útok proti tělu důraznějším,“ napsal loni v usnesení Nejvyšší soud.