Pelikán věří, že zákon o zastupitelství projde. Protikorupční speciál je jeho základem

Pelikán věří, že zákon o zastupitelství projde (zdroj: ČT24)

„Zákon by projít měl,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) k léta připravovanému zákonu o státním zastupitelství. Zákon má podle Pelikána podporu KDU-ČSL a jednotlivých ministrů ČSSD. Ministr tak další ústupky neplánuje a věří, že si prosadí speciální tým žalobců zaměřených na velké korupční případy. „Tím, že je speciál nezávislý, máme soustavu se dvěma středisky. Aby došlo ke korupčnímu jednání, musela by selhat obě najednou,“ popsal Pelikán funkční nezávislý speciál.

Někdejší odpor státních zástupců vůči novému zákonu o státním zastupitelství ministr Pelikán během necelých dvou let zlomil. Má teď naopak jejich podporu. S bodem, který považuje za zásadní, však narazil u kolegů ministrů. Vláda bude o zákonu ve čtvrtek jednat znovu.

Pro ministry z ČSSD a KDU-ČSL nebyla problematická ani tak samotná myšlenka speciálního státního zastupitelství pro boj s korupcí, jako jeho výrazná nezávislost v systému státních zastupitelství. Nový úřad má sice nahradit obě dosavadní vrchní státní zastupitelství, ale na rozdíl od nich je zákon vyčleňuje z hierarchie, která odpovídá uspořádání soudů – od nejvyššího po okresní.

Nový systém státních zastupitelství
Zdroj: ČT24

Dvěma koaličním stranám se ale zdá, že by v takovém uspořádání bylo speciální státní zastupitelství nezávislé až příliš.  „Nejzásadnější výhrada se týkala chybějícího dohledu nad speciálním státním zastupitelstvím. Ministerstvo spravedlnosti trvá na tom, že má být z dohledu nejvyššího státního zastupitelství vyňato,“ řekl po posledním jednání vlády předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD).

Nejvyšší státní zastupitelství jako garant

Robert Pelikán nyní oznámil, že připouští změnu: Nejvyšší státní zastupitelství by vykonávalo kontrolu nad prací speciálu, ale až po skončení dokazování. Navíc by nemělo možnost nařídit zastavení vyšetřování.

Dohled v této fázi řízení by podle ministra zajistil, že se šéf speciálu nestane „hlavním zametačem“ kauz, a zároveň by při vyšetřování eliminoval riziko dohledových obstrukcí ze strany Nejvyššího státního zastupitelství.

Robert Pelikán řekl v úterý v Událostech, že si je jist, že jeho návrh vládou projde, protože se mu podařilo změnit odmítavý postoj KDU-ČSL. Kdyby přesto neuspěl, dal ministr najevo, že by v takovém případě stáhl celý návrh.

  • Korupce stojí i nemalé finanční prostředky a státy Evropské unie mají kvůli ní obrovské ztráty. Česko, podobně jako Polsko každoročně počítá ztráty okolo 16 procent svého hrubého domácího produktu (HDP), na Slovensku je to pak ještě zhruba o procento víc. Vedle toho Německo kvůli korupčnímu jednání přijde na HDP o víc než 2 procenta. V rámci osmadvacítky je na tom aktuálně nejhůř Rumunsko, kde korupce spolkne přes pětinu HDP.
  • „Přirozený sklon ke korupci mají veřejné zakázky. Už jenom proto, že je tam obrovský balík peněz,“ řekl ředitel sdružení EconLab Jiří Skuhrovec.
  • S možností získat úplatkem výhody pro svůj byznys se setkalo šest z deseti tuzemských podnikatelů. Ukázala to studie poradenské společnosti EY. A 40 procent dotázaných dokonce uvedlo, že byli přímo vyzváni k poskytnutí úplatku. „Také jsme se s tím setkali, ale protože působíme po celém světě, nemůžeme si dovolit žádný exces. Nabídku na výhodu jsme odmítli, ale většinou jsme zakázku stejně získali,“ popisuje vlastní zkušenost šéf firmy Linet Zbyněk Frolík.

Léta příprav

Reforma státních zastupitelství ovšem není výhradně tématem Roberta Pelikána a Sobotkovy vlády jako takové. Již Nečasův kabinet dostal a schválil návrh zákona, který vznikal ve spolupráci se žalobci a obsahoval i speciální protikorupční útvar. Ten však původně měl vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství a nenarušit dosavadní hierarchickou strukturu státních zastupitelství.

Rusnokova vláda – složená převážně ze zástupců neparlamentní SPOZ a původně opoziční ČSSD, jež verzi z Nečasovy éry kritizovala – však zákon stáhla.

Novou verzi představilo ministerstvo spravedlnosti v létě 2014, nelíbila se však samotným státním zástupcům. Ti upozorňovali na některé prvky, o kterých se obávali, že je připraví o nezávislost a dají příliš velký vliv ministrovi vnitra.

Tehdejší ministryně Helena Válková (ANO) spolu s náměstkem a jejím pozdějším nástupcem Pelikánem poté některým požadavkům státních zástupců ustoupili. Především šlo o systém protikorupčních státních zastupitelství, který původně měl být dvoustupňový. Konečný návrh také omezil vliv ministerstva na speciální státní zastupitelství.