Od nás informace neunikly, zamítl bezpečnostní úřad Mynářovu stížnost

Národní bezpečností úřad (NBÚ) neshledal porušení zákona v souvislosti s bezpečnostní prověrkou hradního kancléře Vratislava Mynáře. Ten si u úřadu stěžoval na údajné úniky informací do médií v průběhu rozhodování.

„Bylo konstatováno, že ze strany úřadu nedošlo k žádnému porušení zákona,“ sdělil bez dalších podrobností mluvčí úřadu Radek Holý. NBÚ rozhodoval o stížnosti, kterou v lednu podali Mynářovi právníci poté, co úřad pravomocně rozhodl o neudělení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné.

Kancléři prezidenta Miloše Zemana se nelíbilo, že se v novinách psalo ještě před oficiálním vydáním rozhodnutí, jak by měl verdikt NBÚ dopadnout. Podle názoru Mynářova právníka Ondřeje Trojana informace nemohl vynést nikdo jiný než zaměstnanci NBÚ, protože Mynář ani jeho právníci do spisu nenahlíželi. Podle něj sice neunikly utajované informace, ale i tak prý došlo k porušení zákona o neveřejnosti řízení.

Mynář čeká i na verdikt Městského soudu o jeho žalobě

Mynář o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné zažádal v prosinci 2013. V září 2015 dostal odmítavé rozhodnutí. Podal proto rozklad, ve kterém jeho právníci napadli špatné právní posouzení NBÚ. Ředitel úřadu Dušan Navrátil v prosinci rozklad zamítl. Mynář v březnu v ČT uvedl, že má bezpečnostní prověrku na stupeň vyhrazené.

Proti neudělení prověrky podal Mynář v polovině ledna žalobu k Městskému soudu v Praze. Pokud neuspěje ani u něj, bude moct podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. I když neudělení prověrky je již pravomocné, do konečného soudního rozhodnutí ho prezident Miloš Zeman z funkce neodvolá. Několikrát řekl, že i v případě neúspěchu u soudu pro něj nalezne na Pražském hradě důstojné místo.