Lékařská komora chce svým bojem o platy ovlivnit krajské volby

Česká lékařská komora chce zasáhnout do podzimních krajských voleb. V předvolebním období má vyvrcholit její připravovaná kampaň Zdravotnictví volá o pomoc. Profesní organizace tvrdí, že je v nemocnicích kritický nedostatek lékařů a sester a žádá výrazné zvýšení platů.

Do podzimní předvolební kampaně půjde kromě kandidátů na zastupitele a senátory také lékařská komora. V posledních měsících stále důrazněji upozorňuje na nedostatečné personální zabezpečení nemocnic, prezident ČLK Milan Kubek dokonce prohlásil, že komora nemůže garantovat bezpečnost.

Nyní komora ohlásila kampaň, na které bude spolupracovat s toutéž agenturou, která pro lékařské odbory připravila v roce 2010 akci Děkujeme, odcházíme. K ní také ČLK svoji předvolební kampaň přirovnala. Podle serveru E15 ostatně hovoří komora přímo o „menší Děkujeme, odcházíme“. Mluvčí komory Michal Sojka přípravu projektu potvrdil s tím, že již je schválen finanční rámec a téma.

I akce Děkujeme, odcházíme se odehrávala v předvolebním období, vrcholila ale až dlouho po volbách, na sklonku roku 2010. ČLK naopak chce svoji kampaň nasměrovat právě k podzimnímu politickému klání. Krajské volby jsou podle komory vhodnou příležitostí, protože kraje spravují řadu nemocnic a ambulancí a zodpovídají za dostupnost péče na svém území. Zatímco však odboráři před pěti lety objížděli republiku v sanitce, nyní má být těžiště na internetu.

Mluvčí Sojka připomněl, že Ewing PR získal za Děkujeme, odcházíme oborovou cenu. Odbory si na tehdejším ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi vymohly memorandum o postupném zvyšování platů, ale nyní přiznávají, že ho vlády nenaplnily. LOK se proto domáhá splnění slibu žalobou. Ministerstvo zdravotnictví prohlásilo, že  nepovažuje memorandum za právně závazný dokument. „Z právního hlediska tedy ani neočekáváme, že by LOK s žalobou u soudu uspěl,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.