Odbory žalují ČR kvůli platům lékařů v nemocnicích

Lékařský odborový klub (LOK) podal žalobu na Českou republiku kvůli platům lékařů – žádá splnění memoradna, podle kterého měly nejpozději k 1. lednu 2013 dosáhnout platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Uvedl to předseda LOK Martin Engel. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích byl loni necelých 63 tisíc korun, z toho však byla polovina za přesčasy a služby. Základní plat byl 32 450 korun.

„Závazek memoranda Česká republika k 1. lednu 2013 nesplnila a neplní ho dodnes. Pokud by tomu tak bylo, byl by loni minimální garantovaný základní plat od 36 325 korun měsíčně pro lékaře absolventa do 72 650 korun měsíčně pro plně kvalifikovaného lékaře. Toho lékaři nedosahují ani náhodou, a to jsou ještě oficiální statistiky zkresleny obrovským rozsahem přesčasové práce,“ uvedl místopředseda LOK Miloš Voleman.

Odbory proto navrhují k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 znění rozsudku, že je ČR povinna do tří měsíců od právní moci tohoto rozsudku zajistit, že plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikaci a praxi dosáhne 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství vyhlášené Českým statistickým úřadem za rok o dva roky předcházející.

Cikrt: Memorandum před soudem neobstojí (zdroj: ČT24)

Němeček nepovažuje memorandum za právně závaznou smlouvu

Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví podepsal 17. února 2011 Engel s tehdejším šéfem resortu Leošem Hegerem (TOP 09). Současný ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) ho ale nepovažuje za právně závaznou smlouvu se sankcemi. „Jde o výsledek někdejší dohody mezi ministrem Hegerem a LOK. Z právního hlediska tedy ani neočekáváme, že by LOK s žalobou u soudu uspěl,“ reagoval Němeček prostřednictvím své mluvčí. 

Zdůraznil, že navyšování platů zdravotníků je pro vládu prioritou, na skokové navýšení ovšem systém nemá. „Současná vláda zvýšila zdravotníkům platy dvakrát o pět procent, o dalším navyšování se jedná, rozhodně chceme finanční ohodnocení zdravotníků dále zvyšovat. Souvisí to i s pravidelnou valorizací plateb za státní pojištěnce, kterou prosazujeme,“ uvedl ministr. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že důvodům žaloby nerozumí. Když už odbory chtějí někoho žalovat, měly by podle Sobotky žalovat bývalou vládu Petra Nečase (ODS), za níž bylo memorandum uzavřeno a která platy nezvyšovala. „Myslím si, že je zbytečné, aby se komplikoval dialog mezi zdravotníky a vládou prostřednictvím této žaloby,“ řekl Sobotka s tím, že nyní platy ve zdravotnictví rostou. Je taktéž přesvědčen, že memorandum není právně závazné.

Lékařská komora a lékařské odbory mají blízko k ministru Svatopluku Němečkovi. Podařilo se jim ho přesvědčit, že otázka platů je opravdu důležitá. A nejen jej, ale i premiéra.
Tomáš Cikrt