Chyba v zákoně: Obce teď nemohou stavět kanalizaci pod krajskou silnicí

Pokud obcí prochází krajská silnice, může vést kanalizace leda vzduchem (zdroj: ČT24)

Novela zákona o pozemních komunikacích platná od letošního roku výrazně zkomplikovala život obcím, které chtějí stavět novou kanalizaci. Do zákona se totiž dostala nepřesná formulace a norma teď neumožňuje stavět potrubí třeba pod krajskými silnicemi. Jenže krajům patří všechny silnice II. a III. tříd. Ministerstvo dopravy o chybě ví a slibuje brzkou nápravu. Jenže to může trvat i déle než půl roku a obce teď nemohou žádat o evropské dotace.

Problém se týká třeba sedmi obcí na Ivančicku, které chtěly stavět kanalizaci: na projekt za půl miliardy chtěly žádat o dotace, což teď není možné: „Toto je zásadní problém, protože v tomto okamžiku je touto novelou zamezeno čerpání evropských peněz,“ kritizuje předseda Svazku VaK v Ivančicích Vít Aldorf.

Novou kanalizaci nemohou stavět ani v brněnské části Tuřany: „Už nyní máme stanovisko Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje, že nám tu kanalizaci nepovolí, protože je to v rozporu se zákonem,“ stěžuje si starosta Tuřan Radomír Vondra.

Starosty na změnu v zákoně nikdo neupozornil, přícházejí na to postupně a tuto část novely rovnou označují za paskvil: „Šlo bohužel o nepřesnost, která se do toho zákona dostala… jediná možná změna je změna tohoto zákona,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„V nejbližší novele, v které to půjde, to změníme,“ ujišťuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Jenže než zákonodárci změnu schválí, může to trvat i déle než půl roku.

Vydáno pod