Pelikán tlačí na vznik týmu elitních žalobců. Byli by bez kontroly, bojí se politici

Zamýšlený vznik speciálního protikorupčního zastupitelství se stal hlavním bodem sváru při středečním jednání vlády. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ho považuje za klíčovou část zákona o státním zastupitelství, který předložil. Koaliční ministry za ČSSD a KDU-ČSL však nepřesvědčil. Vláda tak bude návrh projednávat příští týden.

Speciální zastupitelství má mít na starosti korupci v širším smyslu, tedy včetně veřejných zakázek, i terorismus, řekl ve Studiu 6 České televize nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. U hospodářských případů bude rozhodovat výše škody – zatím se uvažuje o spodní hranici mezi 150 až 300 miliony korun, rozhodnout by měli poslanci, dodal. Návrh zákona zároveň počítá se zrušením obou vrchních zastupitelství v Praze a Olomouci.

Jednat lze jen o detailech

V obavě před možnými politickými a ekonomickými vlivy koncipovalo ministerstvo spravedlnosti nový útvar jako bytostně nezávislý – třicítka elitních žalobců by tak nepodléhala vlivu nejvyššího státního zástupce; kontrolovat by mohl jen výsledky její činnosti. Možnosti nějakých zásadních posunů nevidím, uvedl Pelikán. Připustil ale, že by během týdne mohl s koaličními partnery najít shodu na změně v detailech.

My to považujeme za klíčový prvek, bez kterého ten zákon nemá cenu. Takže budeme dál jednat a zjišťovat, jak to koaliční partneři myslí s tím bojem proti korupci.
Robert Pelikán

Ministr zemědělství MarianJurečka řekl, že KDU-ČSL není úplně spokojena s definicí speciálních státních zástupců, v rozsahu jejich kompetencí. Dodal, že jsou výhrady, zda jde opravdu o systémový krok, jak o něm hovoří koaliční smlouva. Ta chce zefektivnit fungování státního zastupitelství. Zmínil také, že připomínky nejsou jen od jeho strany.  

Také legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) doporučuje opak. „Nejzásadnější výhrada se týkala chybějícího dohledu nad speciálním státním zastupitelstvím. Ministerstvo spravedlnosti trvá na tom, že má být z dohledu nejvyššího státního zastupitelství vyňato,“ informoval Dienstbier. „Máme jednotnou soustavu státních zastupitelství, ze které by se tímto vyčlenilo. Legislativní rada vlády doporučila, aby bylo toto ustanovení vypuštěno.“ Podobný názor má i pravicová opozice.

Obhájci mají řadu připomínek, žalobci pouze technické výhrady

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady vznesla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád. Naopak prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula uvedl, že pro žalobce není Pelikánův návrh výrazně problematický. „Měli jsme pouze výhrady technického charakteru, drobnosti. Návrh, jak byl panem ministrem do vlády předložen, odpovídá návrhům, které jsme měli na prvopočátku jeho tvorby,“ upozornil.

Na rozdíl od ministra spravedlnosti však prezident Unie státních zástupců nepovažuje otázku kontroly nad speciálním státním zastupitelstvím za klíčovou. „Není z mého pohledu nejzásadnější, pokud jde o normu jako takovou,“ poznamenal. Naznačil však, že by protikorupční zastupitelství nad sebou dodatečný kontrolní orgán mít nemuselo. „Nejzávažnější rozhodnutí bude stejně v konečném důsledku kontrolovat soud,“ uvedl Zdeněk Matula.

Ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman si nemyslí, že nový model zastupitelství přinese příliš mnoho moci do rukou jednoho člověka. Podle něho jsou proti tomu v zákoně pojistky. „Nejdeme směrem ke generální prokuratuře, kde by měl generální prokurátor moc nad celou soustavou zastupitelství,“ uvedl. Dodal také, že nejvyšší zastupitelství nedosáhne na okresní případy, bude moci vykonávat pouze dohled. Navíc samotný dohled je podle něho v zákoně přesněji vymezen, než dosud.

Pavel Zeman však připustil, že podoba speciálního zastupitelství je zatím nevyzkoušeným modelem. „Neřeknu, zda je to dobře, protože to nevím… ukáže to čas,“ uvedl. Upozornil nicméně na rozpor mezi speciálem a zbytkem soustavy zastupitelství, nad kterou bude kontrola.  

Nejvyšší státní zástupce také zmínil krajní možnost, že v některých případech „může účastník řízení, řekněme obviněný, podat ústavní stížnost právě s tím, že nad speciálem chybí dohled“. Pak by záleželo na rozhodnutí Ústavního soudu. Zeman však dodal, že vymezení speciálního zastupitelství neznamená, že by byly vyloučeny všechny opravné prostředky.

Novela má podle něho také rozšířit kárnou odpovědnost státních zástupců, například při flagrantním nezvládnutí svých kauz. Nemělo by však podle něho jít o postih za to, že státní zástupce nedokázal obhájit věc před soudem.

Struktura státního zastupitelství podle chystané novely
Zdroj: ČT24

Peníze již nejsou problém

Nové uspořádání by mělo mít podle Pavla Zemana téměř nulové náklady s výjimkou investice do budovy pro speciální zastupitelství. Na druhé straně stát uspoří vzhledem k tomu, že již nebudou fungovat vrchní zastupitelství v Praze a Olomouci, jejichž provoz stojí 180 milionů ročně.

Robert Pelikán podotkl, že má podporu ministra financí Andreje Babiše (ANO), který také sohlasil s tím, že platy expertů na novém úřadě budou začínat na 70 tisících korun.

Novelu, reformující systém tuzemských žalobců, začala připravovat už Nečasova vláda. Také bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková si ji vytyčila za jednu ze svých priorit při nástupu do úřadu v lednu 2014.