Vnést světlo na začátek tunelu: Na vymýcení korupce vláda nasadí tým elitních žalobců

Reportáž: Do vlády míří zákon o protikorupčních žalobcích (zdroj: ČT24)

Do vlády míří významná protikorupční norma – zákon o státním zastupitelství předpokládající vznik speciálního týmu žalobců, kteří by se měli zaměřit na finanční machinace se škodou větší než čtvrt miliardy. Schvalování ale mohou zbrzdit výhrady opozice i vládních stran. Spor se vede mimo jiné o to, zda má nová formace státních zástupců spadat do soustavy státních zastupitelství (a podléhat kontrole), nebo fungovat zcela nezávisle.

Se vznikem speciálního protikorupčního útvaru počítá novela zákona o státním zastupitelství, kterou loni v září představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Hotový má být do dvou let.

V chodu českých státních zastupitelství vyvolá významnou změnu; ustavení takzvaného „speciálu“ je totiž provázané se zánikem vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci, včetně jejich protikorupčních odborů.

Speciální tým žalobců se má zaměřovat výhradně na finanční a hospodářskou kriminalitu se škodou přesahující 250 milionů korun. K ruce bude mít i odborníky na účetnictví nebo obchod.

Struktura státního zastupitelství podle chystané novely
Zdroj: ČT24

Spor Pelikána a Dienstbiera: Má být „speciál“ nezávislý?

V obavě před možnými politickými a ekonomickými vlivy koncipoval Pelikánův resort celý nový útvar jako bytostně nezávislý – třicítka elitních žalobců by tak nepodléhala vlivu nejvyššího státního zástupce; kontrolovat by mohl jen výsledky její činnosti.

Legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) ovšem nyní doporučuje opak. „Nejzásadnější výhrada se týkala chybějícího dohledu nad speciálním státním zastupitelstvím. Ministerstvo spravedlnosti trvá na tom, že má být z dohledu nejvyššího státního zastupitelství vyňato,“ informoval Dienstbier. „Máme jednotnou soustavu státních zastupitelství, ze které by se tímto vyčlenilo. Legislativní rada vlády doporučila, aby bylo toto ustanovení vypuštěno.“

Vládní legislativci se tímto doporučením fakticky přiklonili na stranu pravicové opozice, která stejné výhrady vznášela už po Pelikánově podzimním představení celé novely. „Představa, že zde zřídím jednu instituci, která nad sebou nemá žádný dohled a může si dělat úplně, co chce, je podle mého názoru nebezpečná,“ prohlásil tehdy občanský demokrat Marek Benda.

Dienstbier o speciálním týmu žalobců a ERÚ (zdroj: ČT24)

Obdobně nyní vedle Dienstbiera hovoří i náměstek ministra vnitra Petr Mlsna: „Není možné, aby v justiční soustavě existoval orgán, který bude zcela mimo dohledovou působnost.“

Spor Pelikána a Mlsny: Může být šéf jmenovaný dvakrát?

Spor se vede i o šéfa celé formace, který by mohl být jmenován i dvakrát po sobě. „Je velmi nevhodné, pokud je vedoucí jakéhokoliv státního orgánu či úřadu, který není založen na volbách, ve funkci příliš dlouho,“ prohlásil Chovancův náměstek Mlsna.

Spravedlnost ovšem i zde, stejně jako v předchozím případě, trvá na navrženém ustanovení; argumentuje především tím, že rezervoár žalobců není v Česku bezedný. „Opakovaná volba znamená, že si neplýtváme nekvalitními lidmi, kterých moc nebývá,“ konstatoval šéf resortu Pelikán.

Spor Pelikána a Babiše: Kde vzít na „speciál“ peníze?

Další překážkou, jež v tomto případě není už ani vnitro-koaliční, ale přímo vnitrostranická, je rozpočet. Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) totiž odmítá na pozice nově příchozích protikorupčních žalobců dodatečně uvolnit peníze. „Rušení vrchních státních zastupitelství dává prostor pro to, aby se to dalo vyřešit v rámci stejného objemu prostředků,“ prohlásil náměstek správce státní kasy Jan Gregor.

S šéfem hnutí se chce ministr spravedlnosti ještě domluvit, a to i na sumě pro nově příchozí odborníky. „Sedmdesát tisíc je minimální suma, se kterou nám tam nějaký člověk vůbec – když bude nadšený - půjde pracovat,“ prohlásil; návrh chce vládě i se sporným bodem předložit v řádu týdnů.

Vleklý úkol ministerstva spravedlnosti

Nejedná se přitom o první kontroverze, jež chystaná protikorupční sestava i celý zákon vyvolaly. Novelu, reformující systém tuzemských žalobců, začala připravovat už Nečasova vláda, práce přerušily turbulence spojené s jejím koncem a prezidentským kabinetem Jiřího Rusnoka.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková to vytyčila za jednu ze svých priorit hned při nástupu do úřadu v lednu 2014. Když ale v listopadu návrh zákona dokončila, čekala ministerstvo vlna kritiky od samotných žalobců, podle nichž si ministerstvo uzurpuje přílišný vliv a navrhuje omezení nezávislosti.

Na začátku loňského roku proto ministerstvo ustoupilo a jednou ze změn byla i úprava protikorupční formace. Původně navrhované dvojstupňové zastupitelství nahradil stávající jediný, jednostupňový „speciál“. Stav, kdy nová formace funguje mimo celou soustavu, ale zůstal zachován – a to i navzdory výhradám žalobců.