Policie obvinila cizince z krádeže tibetské vlajky

Po pondělních protestech, které doprovázely historicky první návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku, skončilo na policejních stanicích celkem 13 lidí. Je mezi nimi i jeden cizinec, kterého policie následně obvinila z krádeže tibetské vlajky. Zbylých 12 lidí bylo zadrženo kvůli přestupkům proti veřejnému pořádku.

Cizince policisté zadrželi v souvislosti s potyčkami mezi odpůrci a převážně čínskými zastánci prezidenta Si Ťin-pchinga na Evropské ulici. „Po zhodnocení celé situace byl obviněn z přečinu krádeže dle trestního zákoníku. Celou věc budou policisté řešit ve zkráceném přípravném řízení,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Dalších 12 lidí pak policisté zadrželi při pokusu o výměnu čínských vlajek na sloupech veřejného osvětlení za tibetské.„Tyto osoby odmítaly uposlechnout policejní výzvy a některé z nich se ke sloupům připoutaly. Vzhledem k tomu policie na místo přivolala hasiče s výškovou technikou a všechny odpůrce svedla na zem,“ dodává Zoulová.

Závěr policie je pak v případě těchto lidí přestupek proti veřejnému pořádku. Dva z nich si navíc vyslechli i obvinění ze spáchání přestupku proti majetku.

Už během pondělního dopoledne se na Evropskou třídu, kudy jela následně prezidentská kolona, sjely autobusy s Číňany. Během dne zde pak došlo k několika střetům mezi těmito zastánci vůdce čínských komunistů a jeho odpůrci.

Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla nedaleko Evropské například umístil mobilní billboard s tibetským dalajlamou, bývalým prezidentem Václavem Havlem a nápisem „Tady jsou doma tito pánové“. Před průjezdem prezidentské kolony se ale před billboardem shromáždilo několik desítek Číňanů, kteří pohled na plakát zakryli čínskými vlajkami. Situaci pak museli uklidňovat policisté.

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka před billboardem dalajlámy (zdroj: ČT24)