Stíhání za pomluvu by se mělo týkat i firem, může to dopadnout na média

Okruh trestných činů, ze kterých se budou firmy zodpovídat, se nejspíš rozšíří. Příslušný zákon schválili poslanci. Bude se to týkat i pomluvy. Vydavatelé však tvrdí, že ustanovení by mohlo dostat provozovatele sdělovacích prostředků do existenčních potíží a mohlo by sloužit k vypořádání s „neposlušnými“ médii.

Zákon podle vládního návrhu nově stanoví, že společnosti budou moci být stíhány za všechny trestné činy kromě těch, jež budou výslovně vyloučeny. Nyní je tomu naopak.

Přibyla k nim i pomluva na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM). Podpořil ho i ústavně-právní výbor. Ondráček návrh zdůvodnil nynější právní nerovností například mezi provozovateli rozhlasového nebo televizního vysílání, pokud podnikají jako fyzická osoba, nebo jako právnická osoba.

Změnu ale kritizuje Unie vydavatelů a Sdružení pro internetový rozvoj. Poukazují na možné omezení svobody projevu a médií. Sdružení varovalo před faktickým zavedením cenzury.

Naopak z okruhu trestných činů, které mohou společnosti spáchat, vyřadila sněmovna porušování pravidel hospodářské soutěže. Řeší je totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Možnost vyvinění, pokud firma prokáže snahu zabránit trestnému jednání

Na návrh právního výboru se však do novely dostala úprava, podle níž se společnost trestní odpovědnosti zprostí, pokud vynaložila veškeré možné úsilí, aby spáchání protiprávního jednání zabránila. Firmě by pomohlo, kdyby měla etický nebo protikorupční kodex.

Zákon se stane neúčinným. Právnická osoba se může zprostit téměř vždy.
Ludvík Hovorka
poslanec za KDU-ČSL

Marek Benda z ODS upozornil na to, že podobná pasáž je v občanském právu. „Najednou máme pocit, že trestní právo má být přísnější?“ tázal se.

Pokud bude úprava o vyvinění firem platit, média už dřív upozornila na to, že by se zřejmě zastavily kauzy typu Metrostavu nebo Agrotecu ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Metrostav patří mezi společnosti, které jsou stíhané v korupčním případu kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, Agrotec v případu zakázek České pošty.

Někteří poslanci naopak vyjadřovali v souvislosti s novelou obavy z kriminalizace firem. Předseda poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát proto podal návrh na zamítnutí normy, poslanci jej ale nepodpořili. 

Předlohu také kritizoval jeho kolega Martin Plíšek, podle kterého je seznam trestných činů, kterých se budou moci firmy dopustit, nahodilý. Ke kritice se přidal i šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj zákon smaže konkrétní odpovědnost jednotlivce za spáchání nějakého trestného činu.